Shearing the Wolves

NDT 2

Shearing the Wolves brengt vier choreografen samen wiens NDT carrière een significante impact op hun artistieke ontwikkeling heeft gehad: Johan Inger, Medhi Walerski, Sol León en Paul Lightfoot.

Het nieuwe werk van Johan Inger wordt live begeleid door pianist Sepp Grotenhuis, Het Balletorkest. (Dit geldt voor alle voorstellingen in het land, m.u.v. Tiel).

Inger genoot zijn doorbraak als choreograaf in 1995 na een succesvolle danscarrière bij NDT. Van 2003 tot 2008 was Inger artistiek directeur van het Cullberg Ballet en is tegenwoordig ook associate choreographer bij NDT. Walerski maakte zijn eerste ballet voor NDT 2 in 2008. Voor het tweede gezelschap danste hij zelf tussen 2001 en 2003 en stroomde vervolgens door naar NDT1 waar hij tot en met seizoen 2014/2015 danst. Voor deze avond creëert hij nieuw werk na zijn razende succes met Chamber (2012). Sol León en Paul Lightfoot zijn ook beiden voormalig NDT dansers, sinds 1989 een creërend duo en huischoreografen van NDT sinds 2002. León werd in 2012 benoemd als artistiek adviseur van NDT en Lightfoot fungeert als artistiek directeur van het gezelschap sinds 2011.

Shearing the Wolves is te zien in Den Haag (première) Den Bosch, Amstelveen, Eindhoven, Tiel, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Arnhem, Gouda, Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Alkmaar.


“Jonge dansers hebben goud in handen.”

- de Volkskrant, over AUREUM

“ Op uitzonderlijke wijze weet het choregrafenduo gebruik te maken van de dimensies in de ruimte.”

- Theaterkrant, over Sleight of Hand

“NDT 2 is een internationaal keurmerk voor kwaliteit, een springplank voor jong, groot danstalent.”

- Trouw

In deze voorstelling:

One on One - Johan Inger (Wereldpremière)
In One on One staat de dans tussen twee personen centraal. Het onderzoekt hoe duetten en de evolutionaire stadia in de relaties die zij portretteren, zich ontvouwen. Deze fasen behelzen het ontdekken en het aftasten van twee lichamen, hun ontmoeting wanneer ze samenkomen of de teloorgang door kleine scheurtjes in de uniformiteit. Zelfs de groepstukken in het ballet zijn cyclisch met elkaar verbonden door de dialoog van de pas de deux.

Inger koos ervoor om het stuk op Franz Schuberts Impromptus en de 21ste Sonata te maken. Deze partituren worden beschouwd als zijn laatste grote pianocomposities. Schubert was ogenschijnlijk niet in staat om een romantische relatie aan te gaan, iets waar hij tot zijn dood naar verlangde. Voor Inger is dit gegeven inherent aan Schuberts muziek, wat tevens gesymboliseerd wordt in zijn ballet.  Het nieuwe werk van Johan Inger wordt live begeleid door pianist Sepp Grotenhuis, Het Balletorkest. (Dit geldt voor alle voorstellingen in het land, m.u.v. Tiel).

Assistant tot the choreographer: Nancy Euverink
Music: Franz Schubert: 4 Impromptus, Op.90, D.899: No.1 in C minor
Allegro molto moderato Piano Sonata No.21 in B flat, D960: II. ANdante sostenuto
Light: Tom Visser
Set design: Johan Inger
Costumes: Bregje van Balen
Duration: 21 min.

Sleight of Hand - Sol León & Paul Lightfoot
In 2007 maakten Sol León en Paul Lightfoot het scherpzinnige ballet Sleight of Hand voor acht dansers van NDT 2. Met dit stuk zetten de choreografen koers richting een nieuwe, meer theatrale benadering van hun werk. Gevuld met mysterieus drama in een spel van licht en donker, zijn muren bedekt in zwarte doeken het decor voor twee monumentaal lange karakters, één van elk geslacht, die onmiddellijk gezag eisen door louter hun enorme hoogte. Het podium wordt geregeerd door groepenstukken en duetten, alsof ze uit een andere wereld komen.

Staged by: Nancy Euverink, Peter Chu
Music: Philip Glass: Symphony No.2: Movement II
Set design and costumes: Sol León and Paul Lightfoot
Light: Tom Bevoort
Duration: 20 min.

AUREUM - Medhi Walerski (Wereldpremière)
Choreograaf Medhi Walerski (Frankrijk) heeft gekozen voor de dramatische muziek van Chopin als raamwerk voor zijn nieuwe creatie. Een mannelijk kwartet herrijst uit het hele gezelschap terwijl de groep zich beweegt als een kudde dieren, of een zwerm vogels.

Assistant to the choreographer: Peter Chu
Dramaturge: Pierre Pointvianne
Music: Frederic Chopin: Largo Sonata no.3 in B minor
Sound design: Niels Mudde
Light: Theun Mosk
Set design: Theun Mosk
Costumes: Medhi Walerski, Joke Visser
Duration: 20 min


One on One (2015) - NDT 2

Sleight of Hand - Sol León & Paul Lightfoot

AUREUM (2015) - NDT 2