SCENIC ROUTE

NDT 1

2 februari - 8 april 2017
Scenic Route
, het derde programma van NDT 1, presenteert twee werken van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, die de ongelooflijke artistieke reikwijdte tonen van dit choreografenduo en hun dansers.

De avond bestaat uit twee contrastrijke delen; een wereldpremière en Silent Screen (2005). Voor de nieuwe creatie componeert Max Richter, samenwerkingspartner van León en Lightfoot sinds jaar en dag, een nieuw stuk. Silent Screen kan worden beschouwd als transdisciplinaire voorstelling waarin dans, theater, film en muziek moeiteloos samensmelten tot een schilderachtig Gesamtkunstwerk. Hierin wordt León en Lightfoots andere langdurige, creatieve samenwerking met Philip Glass gemarkeerd. In 2017 wordt Glass tachtig jaar. Scenic Route geldt daarom als blijk van herkenning naar beide componisten die vanaf het begin van de carrière van het choreografenduo een grote rol hebben gespeeld. De voorstellingen in Den Haag en Amsterdam worden live begeleid door Het Balletorkest.

De voorstellingen in Den Haag (2 t/m 4 feb) waren onderdeel van het dansfestival Cadance in Den Haag

“Of je nu wil of niet, dit is dans die ráákt."

- Trouw *****

“In Silent Screen leggen León en Lightfoot veranderende relaties onder een vergrootglas en met hun subtiele bewegingsvormen kruipen ze onder de huid."

- Leidsch Dagblad over Silent Screen

“Prachtig hoe een reeks staande pianoakkoorden, subtiel en beheerst, met statige percussie uitgroeit tot een ceremoniële treinreis door een denkbeeldig landschap. Terwijl de klok in de stationshal juist geen seconde verspringt: hier vloeit de reisgeschiedenis van velen samen tot eén halte en één moment. "

- de Volkskrant over Singulière Odyssée ****


Sol León
Paul Lightfoot

In deze voorstelling:

Singulière Odyssée - Sol León & Paul Lightfoot (wereldpremière)

Assistants to the choreographers: Anders Hellstrom, Ander Zabala
Music: Max Richter: Exiles
Light: Tom Bevoort
Set design: Sol León & Paul Lightfoot
Costumes: Joke Visser, Hermien Hollander
Duration: 34 minutes

Pour Gérard Lema
ître

Silent Screen (2005) - Sol León & Paul Lightfoot

Silent Screen is een ballet dat lijkt opgezet als een film. En dat komt niet alleen door de drie grote schermen, die filmfragmenten tonen waartegen een liefdeskoppel en een klein meisje verschillende emotionele stadia doorlopen. Ook het bewegingsarsenaal van Sol León en Paul Lightfoot verwijst naar de invloed van de stomme film uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Samen met de gelaagde muziek van Philip Glass (Glassworks) scheppen León en Lightfoot in Silent Screen een uniek universum.

Music: Philip Glass
From Glassworks (1982): Opening, Floe, Islands, Rubric,  Façades
From The Hours (2002): Closing, Why does someone have to die?
Light: Tom Bevoort
Decor: Sol León and Paul Lightfoot
Costumes: Sol León and Paul Lightfoot (Big thank you to Joke Visser and Hermien for realisation and support)
Concept film: Sol León and Paul Lightfoot
Realisation film: Metropolis Film and Dicky Schuttel
Worldpremière: 28 April 2005, Lucent Danstheater Den Haag
Duration: 42 minutes

Silent Screen - Sol León & Paul Lightfoot