Fonds Nederlands Dans Theater

Fonds NDT deelnemers investeren in Talent & Creatie

Fonds Nederlands Dans Theater heeft als doel om talent en creatie, de twee pijlers van het gezelschap, nu en in de toekomst te waarborgen. Met een constante investering in talent en creatie kan NDT haar toonaangevende positie in het (inter)nationale dansveld verstevigen en uitbouwen. Wilt u NDT substantieel steunen en het gezelschap, de dansers en choreografen persoonlijk leren kennen? Neem dan deel aan Fonds NDT en kies een project waaraan uw schenking wordt besteed.

Wij waren al jaren Vriend van NDT. Nu de cultuursector en ook NDT zo hard getroffen worden door de coronacrisis, zijn we blij dat we destijds Fondsdeelnemer zijn geworden. We voelen ons nu nóg meer dan voorheen onderdeel van de NDT-familie.

Anky Schmale en Marcel Tielemans Lees meer ervaringen van deelnemers aan Fonds NDT

Projecten die u kunt steunen

Deelnemen aan Fonds Nederlands Dans Theater betekent dat u bijdraagt aan specifieke projecten op gebied van talent en creatie. Ontluikend danstalent, de jonge dansers van NDT 2 en jonge dansmakers kunnen hierdoor hun talent ontwikkelen en tot volle bloei brengen. Ondersteuning van creatie projecten maakt grensverleggende choreografieën en cross-disciplinaire projecten van gerenommeerde choreografen en een nieuwe generatie dansmakers mogelijk. Een project kiezen hoeft niet, u kunt er ook voor kiezen om uw bijdrage ten goede te laten komen aan alle activiteiten op het gebied van talentontwikkeling en creatie.

Kies uw project

Creatie | Nieuwe creaties

Elk seizoen presenteert NDT acht tot tien nieuwe creaties.  Gerenommeerde choreografen en relatief onbekende dansmakers houden het repertoire en de kunstvorm spannend en fris voor zowel de dansers als het publiek. Zo is en blijft NDT van grote toegevoegde waarde voor moderne dans op wereldniveau. Bijdragen aan deze nieuwe creaties maakt dat u betrokken bent bij de artistieke kern van NDT.

Creatie | Jongeren programmering

Voor jongeren ontwikkelt NDT op dit moment een laagdrempelig programma waarmee een jonger en meer divers publiek bereikt kan worden. Het programma bestaat uit een jaarlijks evenement op een steeds wisselende, alternatieve, voor jongeren aantrekkelijke locatie. Het getoonde repertoire wordt aangepast aan de ruimte waardoor een andere beleving van de danskunst van NDT ontstaat. Vanuit het perspectief van de dansers als ook van het jonge publiek. Daarnaast organiseert NDT voor deze groep een aantrekkelijke randprogrammering rondom een aantal bestaande voorstellingen. Bijdragen aan dit project is een prachtige kans; u helpt NDT om deze moeilijk grijpbare doelgroep te bereiken én een vernieuwend project te realiseren.

Talent | NDT 2

In 1978 richtte NDT een juniorgroep (NDT 2) op als springplank voor het grote gezelschap NDT 1. Gedurende drie jaar leidt NDT zestien recentelijk afgestudeerde, klassiek opgeleide dansers op voor de wereldtop. NDT 2 dansers krijgen dezelfde ingrediënten en uitdagingen als NDT 1 maar dan in een rustiger tempo, aangepast aan hun ontwikkelingsfase en fysieke en mentale mogelijkheden. Het is een uniek en internationaal geroemd platform voor de meest talentvolle jonge dansers ter wereld. Met een bijdrage aan deze kweekvijver van NDT, helpt u NDT om haar eigen signatuur verder te ontwikkelen en te bewaken en de danskunst in beweging te houden.

"The great thing about NDT is that it cultivates such great talent, and really shapes you as an artist. Here, I’m daily surrounded by dancers and choreographers that humble me and that I feel so honoured and privileged to work with." - Alice Godfrey, oud-danser NDT 1

Talent | Summer Intensive

Sinds 2010 komen jaarlijks talentvolle dansers van over de hele wereld twee weken lang in Den Haag lessen volgen, repertoire leren, workshops en improvisatiestudies doen. De dansers van NDT en choreografen en docenten die aan NDT verbonden zijn, vormen de kern van de Summer Intensive. De deelnemers maken intensief kennis met de aard en werkwijze van NDT en nemen dat mee in hun verdere ontwikkeling. Hoewel geen doel van het project, worden tijdens de Summer Intensive ook regelmatig talenten ontdekt voor NDT 2. De Summer Intensive is een belangrijke schakel in het proces van talentontwikkeling bij NDT: een belangrijke ervaring voor talentvolle jonge dansers en een prachtige gelegenheid voor dansers van NDT in de ontwikkeling naar repetitor, docent of choreograaf. Kiest u voor dit project, dan beleeft u gedurende twee weken dit project van heel dichtbij.

Meet the experts: Cultureel Programma

NDT is met tien nieuwe creaties per jaar niet alleen een heel productief gezelschap, maar ook een kennisplatform voor de ontwikkeling van moderne dans. Dat ziet u terug in de uitdagende voorstellingen, de verschillende danstalen van de makers, de ontwikkeling van ontluikende danstalenten en de educatieprogramma’s voor jonge kinderen. Een fantastische kans om de danskunst van NDT grondig te onderzoeken is het culturele programma dat ieder seizoen exclusief voor Fonds NDT deelnemers wordt georganiseerd. Hierin komen verschillende experts aan het woord zoals dansmakers, dansers, musici en ook een dansjournalist of de artistiek directeur. Zij spreken vanuit hun eigen achtergrond met kennis en passie over een onderwerp dat  altijd aansluit bij de repetitie van een nieuwe creatie die na afloop van het gesprek wordt bezocht. Het culturele programma inspireert en verdiept uw kennis over de danskunst. Iedere fondsdeelnemer kan deelnemen aan deze bijeenkomsten.

Deelnemen aan Fonds NDT

U kunt al deelnemen vanaf €1.500,- per jaar en bepaalt zelf of en in welk project u wilt investeren. Graag geven wij ook iets terug. Als fondsdeelnemer ontvangt u de privileges die passen bij uw donatie. Voor deelnemers uit Amsterdam en omstreken die niet altijd bij de activiteiten in Den Haag aanwezig kunnen zijn, organiseert NDT rondom de eerste voorstellingen in Amsterdam een speciale activiteit. U kunt denken aan een diner in het theater waarbij een aantal dansers, de zakelijk- en artistiek directeur aanwezig zijn, soms met een uitgebreide inleiding op het programma.

Mogelijkheden

€1.500

• Meet the experts: Cultureel programma
• Jaarlijkse verantwoording bestedingen van donaties
• U kunt als allereerste uw abonnement of kaarten bestellen in Den Haag en/of Amsterdam
• Uitnodiging voor première ontvangsten, soms met een exclusief diner voorafgaand aan de première
• Bijwonen van generale repetities (tegen betaling)
• Uitnodigingen voor speciale events
• Uitnodiging voor ontvangsten in het buitenland
• Exclusieve nieuwsbrief voor Fonds NDT Deelnemers

€2.500

Alle privileges behorende bij een donatie van €1.500 plus
• U kunt twee introducées meenemen naar het Culturele programma

€5.000

Alle privileges behorende bij een donatie van €2.500 plus
• U heeft één keer per jaar een gesprek in een kleine setting met een dansmaker, danser of artistiek leider voorafgaand aan het culturele programma

€10.000

Alle privileges behorende bij een donatie van €5.000 plus
• U ontvangt twee vrijkaarten per programma
• U kiest samen met de artistiek directeur voor een specifiek project
• Privé lunch of diner met de directie van NDT
• Privé repetitiebezoek (wanneer mogelijk) met een meet & greet met bijvoorbeeld een choreograaf of danser

It is a necessity to keep supporting places like NDT, because art is a necessity in the world today. When I see a performance like NDT in knowledge of all that is happening in the world right now, I feel that art provides a balance. It takes you out of your routine.

Medhi Walerski Choreograaf en oud-danser NDT 1

Programma Fonds NDT deelnemers seizoen 2021-2022

Premièreborrels
Donderdag 23 september 2021Skin of the mind, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag
Donderdag 4 november 2021The play between, NDT 2Amare, Spuiplein Den Haag
Donderdag 2 december 2021Woven State, NDT 1, met voorafgaand een diner exclusief voor Fondsdeelnemers*Amare, Spuiplein Den Haag
Donderdag 3 februari 2022Traces left within, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag
Donderdag 21 april 2022Sudden and Suspended, NDT 2Amare, Spuiplein Den Haag
Vrijdag 6 mei 2022Dreams 360, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag

 

First Nights Amsterdam met programma voor- of achteraf voor Fondsdeelnemers Amsterdam
Woensdag 29 september 2021Skin of the mind, NDT 1ITA Rabozaal, Amsterdam
Maandag 29 november 2021The play between, NDT 2ITA Grote zaal, Amsterdam
Dinsdag 15 februari 2022Traces left within, NDT 1ITA Rabozaal, Amsterdam
Dinsdag  24 mei 2022Sudden and Suspended, NDT 2ITA Grote zaal, Amsterdam

 

Opening Amare
Vrijdag 19 november 2022Besloten avond voor genodigdenAmare, Spuiplein Den Haag

 

Meet the Experts
Dinsdag 2 nov (avond**)RepetitiebezoekAmare, Spuiplein Den Haag
dinsdag 8 maart (einde middag**)RepetitiebezoekAmare, Spuiplein Den Haag

 

Generale repetities***
Woensdag  3 november 2021The play between, NDT 2Amare, Spuiplein Den Haag
Woensdag 1 december 2021Woven State, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag
Woensdag 2 februari 2022Traces left within, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag
Donderdag 5 mei 2022Dreams 360, NDT 1Amare, Spuiplein Den Haag

 

Resultaat en Verantwoording
Dinsdag 7 juni 2022resultaten 2021, kijk op nieuwe seizoenAmare, Spuiplein Den Haag

*Diner is voor eigen rekening
**Exacte tijd wordt nader bekend gemaakt
***Generale repetities onder voorbehoud en tegen gereduceerd tarief

Veelgestelde vragen

Hoe word ik deelnemer van Fonds Nederlands Dans Theater?

De eenvoudigste manier om fondsdeelnemer te worden is door u aan te melden via de website. Of door een schenkingsovereenkomst in te vullen en aan NDT te sturen. U kunt hier de overeenkomst downloaden. Wilt u liever eerst een persoonlijk gesprek, dan kunt u een afspraak maken, waarbij desgewenst onze algemeen directeur Willemijn Maas aanwezig is. U kunt contact opnemen met Barbara de Heer, Manager Sponsoring & Fondsenwerving, 06-158 639 50 of barbara.deheer@ndt.nl.

Hoeveel moet ik minimaal bijdragen om Fonds NDT deelnemer te worden?

1.500 euro per jaar voor minimaal vijf jaar of 2.500 euro bij een eenmalige schenking. Als u schenkt met een onderhandse schenkingsovereenkomst geniet u een extra belastingvoordeel.

Ik wil schenken met belastingvoordeel, hoe werkt dat?

Als u besluit voor vijf jaar een verbintenis met ons aan te gaan, kunt u uw schenking vastleggen in een onderhandse schenkingsovereenkomst. Donaties die u periodiek doet aan Fonds NDT komen in aanmerking voor belastingaftrek. Omdat u schenkt aan een culturele instelling, geniet u extra belastingvoordeel. U mag het bedrag dat u jaarlijks geeft, verhogen met 25%. Zo'n periodieke schenking moet dan wel een looptijd hebben van minimaal vijf jaar en worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Download hier de schenkingsovereenkomst. Hoe hoog de belastingaftrek is, hangt af van uw inkomen en leeftijd. Bereken hier het belastingvoordeel in uw situatie.

Welke privileges heb ik als fondsdeelnemer?

De privileges zijn afhankelijk van de hoogte van uw schenking. U kunt hier de privileges bekijken.

Ik woon in Amsterdam; zijn er specifieke privileges voor deelnemers aan Fonds NDT | Amsterdam?

Ja, voor fondsdeelnemers die in Amsterdam of omgeving wonen en de premières daar bezoeken organiseert NDT bijzondere activiteiten rondom elke eerste voorstelling in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) of Nationale Opera & Ballet (NO&B), zoals een exclusieve inleiding, diner in het theater met dansers en directie en borrel na afloop van de voorstelling.

Contact

Barbara de Heer

Head of Development
Contactformulier Barbara
Ontvang meer informatie over nalatenschappen bij NDT

Wilt u liever eerst een persoonlijk gesprek? Laat het ons weten, we maken graag een afspraak!

Neem contact op met Barbara de Heer.