Veelgestelde vragen


Hebt u vragen over uw Vriendschap? Wij helpen u graag met het juiste antwoord. Hier vindt u een lijst met de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via vrienden(at)ndt.nl of 070 88 00 150.

Hoe word ik Vriend van Nederlands Dans Theater?
Vriend worden is heel eenvoudig. Wanneer u dit inschrijfformulier invult en opstuurt, wordt uw aanmelding voor u in orde gemaakt en ontvangt u van ons een bevestiging.

Ik wil naar de generale repetitie maar sta in de kassa niet als Vriend geregistreerd.
Als u zich vlak voor een generale repetitie hebt aangemeld als Vriend, kan het voorkomen dat uw Vriendschap nog niet bij de kassa bekend is. Als u ons dit laat weten via telefoon (070 88 00 150) of e-mail, stellen wij de kassa van uw inschrijving op de hoogte.

Waar vind ik informatie over de komende Vriendenactiviteiten?
De Vriendenactiviteiten worden aangekondigd op deze website, via (digitale) mailing en in de Vriendennieuwsbrief NuDiT.

Kan ik (een) introducé(s) meenemen naar een Vriendenactiviteit?
Met een  Vriendenbijdrage voor twee personen kunt u één introducé meenemen.

Hoe weet ik of ik ben ingeschreven voor een Vriendenactiviteit?

U ontvangt van ons altijd een antwoord op uw aanmelding. Bij het toekennen van de plaatsen voor de zaterdagochtendlessen wordt voorrang gegeven aan Vrienden die nog niet eerder of lange tijd geleden een les hebben bijgewoond.

Is mijn Vriendenbijdrage aftrekbaar van de belasting?
Ja, de fiscus beschouwt uw Vriendenbijdrage als een gift. Als u schenkt aan een culturele instelling geniet u bovendien extra belastingvoordeel in het kader van de geefwet. U mag namelijk het bedrag dat u jaarlijks geeft verhogen met 25%. Daardoor kunt u meer geven terwijl u feitelijk minder betaalt. De geefwet loopt nog tot 1 januari 2018.

Eenmalige giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van uw verzamelinkomen met een minimum van 60 euro. Er geldt ook een maximum: het totaal van uw giften mag niet hoger zijn dan 10% van uw verzamelinkomen.

Als u maximaal wilt profiteren van de fiscale voordelen dan adviseren wij u uw gift vast te leggen in een periodieke schenking. Voor een periodieke gift geldt geen drempel of plafond. Voorwaarde is dat u minimaal 5 jaar achtereen eenzelfde bedrag  schenkt en uw gift heeft laten vastleggen in een schenkingsovereenkomst. Sinds 2014 kan dat zonder tussenkomst van een notaris. U kunt hier de overeenkomst downloaden.

Geeft u de voorkeur aan notariële akte? Download dan hier de volmacht. Voor schenkingen vanaf 500 euro vergoedt NDT de notariskosten.

Rekenvoorbeeld

  • Stel u steunt ons met 500,-.
  • NDT ontvangt    500,-
  • Extra aftrekbaar i.h.k.v. de geefwet    125,-
  • Bedrag voor teruggave    625,-
  • teruggave bij 52% tarief    325,-
  • u betaalt in feite    175,-

Meer informatie vind u op www.belastingdienst.nl

Ik wil meer doen dan alleen Vriend zijn en Nederlands Dans Theater met een groter bedrag steunen. Hoe doe ik dat?
Een hoger bedrag is natuurlijk altijd welkom: u kunt dit op het aanmeldformulier invullen. Wilt u ons steunen met een bedrag vanaf 1000 euro? Dan verwijzen wij u graag naar de mogelijkheden van Fonds Nederlands Dans Theater.

Wanneer gaat mijn Vriendschap in?
Uw Vriendschap gaat in vanaf de datum van aanmelding voor 12 maanden. Verlenging van uw Vriendschap gebeurt automatisch en steeds voor een duur van 12 maanden.

Hoe zeg ik mijn Vriendschap op?
Als u uw Vriendschap wilt beëindigen kunt u dit per brief of e-mail aan ons laten weten.. Van uw opzegging ontvangt u een bevestiging. Uw Vriendschap eindigt dan per de eerstvolgende vervaldatum (deze hangt af van de datum waarop u Vriend bent geworden). NDT hanteert een opzegtermijn van 1 maand. Er kan geen gehele of gedeeltelijke restitutie plaatsvinden van een reeds betaalde Vriendenbijdrage.

Hoe geef ik een wijziging door?
Wijzigingen kunt u doorgeven aan de Vriendencoördinator, e-mail vrienden(at)ndt.nl of tel. 070 88 00 150.