Projecten

Een paar in het oog springende voorbeeldprojecten vindt u hieronder: NDT 2, NDT Summer Intensive, Nieuwe creaties en MOTUS.  Inzicht in alle projecten geven we u graag in een persoonlijk gesprek.

Medhi Walerski, danser NDT 1:

"It is a necessity to keep supporting places like NDT, because art is a necessity in the world today. When I see a performance like NDT in knowledge of all that is happening in the world right now, I feel that art provides a balance. It takes you out of your routine."


Investeren in talent

NDT 2
In 1978 richtte NDT een juniorgroep (NDT 2) op als springplank voor het grote gezelschap NDT 1. Gedurende drie jaar leidt NDT zestien recentelijk afgestudeerde, klassiek opgeleide dansers op voor de wereldtop. NDT 2 krijgt dezelfde ingrediënten en uitdagingen als NDT 1 maar dan in een rustiger tempo, aangepast aan hun ontwikkelingsfase en fysieke en mentale mogelijkheden. Het is een uniek en internationaal geroemd platform voor de meest talentvolle jonge dansers ter wereld. Met een eigen ‘kweekvijver’ is NDT in staat om haar eigen signatuur verder te ontwikkelen en te bewaken en blijft de danskunst in beweging.NDT 2 in New York City (Feb, 2015)

Alice Godfrey, danser NDT 2:

"The great thing about NDT is that it cultivates such great talent, and really shapes you as an artist. Here, I’m daily surrounded by dancers and choreographers that humble me and that I feel so honoured and privileged to work with."

NDT Summer Intensive
Sinds 2010 komen jaarlijks talentvolle dansers van over de hele wereld twee weken lang in Den Haag lessen volgen, repertoire leren, workshops en improvisatiestudies doen. De dansers van NDT en choreografen en docenten die aan NDT verbonden zijn, vormen de kern van de Summer Intensive. De deelnemers maken intensief kennis met de aard en werkwijze van NDT en nemen dat mee in hun verdere ontwikkeling.
Hoewel geen doel van het project, worden tijdens de Summer Intensive ook regelmatig talenten ontdekt voor NDT 2. De Summer Intensive is een belangrijke schakel in het proces van talentontwikkeling bij NDT: een belangrijke ervaring voor talentvolle jonge dansers en een prachtige gelegenheid voor dansers van NDT in de ontwikkeling naar repetitor, docent of choreograaf.

NDT Summer Intensive 2015


Investeren in creatie

Nieuwe creaties
NDT is een productiehuis dat ongekend veel choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om choreografieën te maken met twee virtuoze dansgezelschappen. Prijswinnende dansmakers als Sol León en Paul Lightfoot, Hans van Manen, Crystal Pite, Hofesh Shechter, Medhi Walerski, Marco Goecke en Gabriela Carrizo en Frank Chartier maken regelmatig nieuwe creaties voor NDT. Dit leidt tot creatieve kruisbestuivingen en onvergetelijke balletten. NDT is van grote toegevoegde waarde voor moderne dans op wereldniveau en een boegbeeld van en een prachtig exportproduct voor de Nederlandse cultuur.The Statement - Crystal Pite

Carice van Houten, actrice:

"Na afloop, wil ik ook altijd nog een keer, als een goed boek dat uit is en je meteen opnieuw wil beginnen. Als het fysieke kunstwerken waren geweest, zou ik ze willen kopen. Maar aangezien je een dansstuk niet mee naar huis kunt nemen, moet je nog een keer gaan"

MOTUS
Motus overschrijdt de grenzen van het traditionele theater en haalt de choreografieën van NDT naar onverwachte locaties voor jonge toeschouwers tussen 18 en 35 jaar. Met Motus ambieert NDT de kloof tussen de zaal en het podium te verkleinen en de toeschouwer -letterlijk en figuurlijk- zo dicht mogelijk op de huid van de dansers te krijgen. Het jonge publiek ervaart zo op intense wijze de beweging en energie van de NDT-dansers.
NDT|MOTUS is een belangrijk en succesvol instrument bij het bereiken en enthousiasmeren van jonge, nieuwe doelgroepen. Wie in een vertrouwde omgeving op een passende manier kennis maakt met de danskunst zal de stap naar de grote producties in het theater gemakkelijker nemen.

NDT | MOTUS