Zwanen voor Marco Goecke, Imre van Opstal en Hans van Manen


Nederlands Dans Theater is bijzonder trots op Marco Goecke en Imre van Opstal die vanavond een prestigieuze Zwaan ontvingen tijdens de uitreiking van de VSCD-dansprijzen (de Zwanen) in Maastricht! Marco Goecke ontving de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ voor zijn creatie Midnight Raga en Imre van Opstal werd bekroond voor haar rol in NDT 1 Salt Womb van Sharon Eyal & Gai Behar. Ook maestro Hans van Manen, onlosmakelijk verbonden met Nederlands Dans Theater, wordt geëerd met de oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans op zaterdag 7 oktober.

Midnight Raga
Midnight Raga won de Zwaan voor ‘meest indrukwekkend dansproductie’ 2017. Over dit intrigerende ballet zei de jury: “In Midnight Raga geven twee krachtige dansers Marco Goeckes bewegingstaal met zijn herkenbare, nerveus sidderende bewegingen de onontbeerlijke exactheid en daardoor onontkoombaarheid. Een op het lijf van de dansers getekende choreografie, spatgelijk en scherp uitgevoerd, excellent getimed, onderstreept door de eenvoud in decor, licht en kostuums.”

Naast Midnight Raga waren ook IGNITE van van Shailesh Bahoran voor ISH Dance Collective, en Accusations van Ann Van den Broek voor WArd/waRD genomineerd. 


Imre van Opstal
Imre van Opstal wist de jury te overtuigen met haar fascinerende optreden in Salt Womb van gastchoreografen Sharon Eyal & Gai Behar waarvoor ze vanavond een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie in de wacht sleepte. In het juryrapport wordt er gerept over het “mystieke charisma van deze bijna buitenaardse danseres (…). Zelfs in het hypnotiserende ensemblewerk, waar het duistere Salt Womb uit is opgebouwd, weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen.”

Naast Imre van Opstal waren ook Edo Wijnen voor zijn rol in Citizen Nowhere van Het Nationale Ballet en Jefta Tanate voor zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk genomineerd voor de prijs.


Hans van Manen
Tijdens het Feest van de Nederlandse Dans op zaterdag 7 oktober zal bovendien de oeuvreprijs aan maestro Hans van Manen worden uitgereikt. Meer dan de helft van Van Manens oeuvre bestaat uit creaties voor Nederlands Dans Theater. Van 1960-1971 werkte hij bij NDT als danser (tot 1963), choreograaf en (vanaf 1961) als artistiek leider. In seizoen 2017-2018 is zijn werk Short Cut (1999) te zien in het NDT 2 programma Sum Thoughts dat vanaf 8 maart 2018 te zien zal zijn in diverse nationale theaters.

Tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans worden diverse stukken opgevoerd door onder andere Introdans en Nederlands Dans Theater. NDT 1 brengt SOON ten tonele, het meest recente werk van Medhi Walerski dat op 22 september jl. in première ging en momenteel in verschillende theaters door het land is te zien in de voorstelling Side A: Split into One.

Midnight Raga - Marco Goecke

Salt Womb - Sharon Eyal & Gai Behar