NOMINATIES ZWAAN ZIJN BEKEND

Vandaag kondigde De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Dansdagen (NDD) de genomineerden voor de VSCD-Dansprijzen, de Zwanen, aan.Met trots kondigen we aan dat zowel NDT gastchoreografen als een NDT danser een nominatie hebben ontvangen. NDT gastchoreografen en (voormalig) dansers Imre van Opstal en Marne van Opstal zijn genomineerd voor een ‘Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie’ met hun creatie Take Root. Daarnaast is NDT 1 danser Chloé Albaret genomineerd voor een ‘Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie’ voor haar rol in Start to Finish van Sol León & Paul Lightfoot.

Op 4 oktober aanstaande worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de winnaars bekend gemaakt.

Take Root
Over het NDT 1 stuk Take Root van Imre van Opstal en Marne van Opstal zegt het juryrapport: “In Take Root word je vanaf het eerste moment meetrokken in de surrealistische danstaal van Imre van Opstal en Marne van Opstal. Take Root gaat over het verlies van houvast en ontworteling van de mens in deze tijd. De choreografen laten de voorspelbare logica achter, in een losse structuur weten ze tegelijkertijd een benauwde sfeer op te roepen. Imre van Opstal en Marne van Opstal tonen lef met hun voorstelling die zich als een landschap van prikkelende contrasten ontvouwt.”

Chloé Albaret
Over Chloé Albaret in Start to Finish zei de jury: “Chloé Albaret is een van die dansers die geboren is om bij Nederlands Dans Theater op fenomenale wijze gestalte te geven aan de bijzondere choreografische visies die de kern van dit unieke gezelschap vormen. Want het eist de hoogste artistieke kwaliteiten van een danser om danstechnische exceptionaliteit te koppelen aan het uitzonderlijke niveau van expressiviteit dat gevraagd wordt. Dit seizoen blonk Albaret opnieuw uit met haar krachtige openingssolo in Start to Finish.”

De jury
De VSCD-dansjury 2019 bestaat uit: Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel surplace, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theater Groningen en Marcelle Schots, danscriticus.

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Start to Finish - Sol León & Paul Lightfoot