NOMINATIES ZWAAN ZIJN BEKEND

Vandaag kondigde De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Dansdagen (NDD) de genomineerden voor de VSCD-Dansprijzen, de Zwanen, aan. Met trots mag NDT meedelen dat Franck Chartier’s The hidden floor  is genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en dat NDT 2 danser Guido Dutilh kans maakt op een Zwaan voor de ’meest indrukwekkende dansprestatie’. Op 12 oktober aanstaande worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de winnaars bekend gemaakt.

Over het NDT 1 stuk The hidden floor van Franck Chartier zegt het juryrapport: ´The hidden floor is geen conventionele dansvoorstelling, maar een overweldigend feest voor de zintuigen. Bombastisch, beklemmend en een bizarre krachttoer die de toeschouwer van begin tot eind in zijn greep houdt, met als bijzondere vondst de kracht van stromend water dat optreedt als tegenspeler van de dansers. The hidden floor van choreograaf Chartier is verbeeldend en hyperreëel tegelijk; een spektakel dat je verbluft achterlaat.´ Naast The hidden floor zijn ook Rule of Three van GRIP,  en We Are Nowhere Else But Here van Korzo producties genomineerd.

Over Guido Dutilh in Wir sagen uns Dunkles zei de jury: ´Guido Dutilh trekt, opkomend uit de donkerte van het toneel, al direct de aandacht van de toeschouwer en weet met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren. Dutilh krijgt en neemt in deze choreografie van Goecke alle ruimte om met zijn technische excellentie en meeslepend inlevingsvermogen het begrip virtuositeit te herijken. Zijn solo in deze productie is dan ook een parel.´ Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn naast Dutilh zijn tevens Gil Gomes Leal voor zijn rol in Aghori van ISH en het gehele dansers tableau van Thron van Krisztina de Châtel.

De jury
De VSCD-dansjury 2018 bestaat uit juryvoorzitter Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg), Judith Blankenberg (programmeur Grand Theatre Groningen), Iselle Claassens (programmeur, Parktheater Eindhoven), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Swantje Schäuble (danseres), Leo Spreksel (artistiek leider), Violien Vocks (programmeur, Parkstad Limburg Theaters), Jasper Weck (programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (docent Universiteit Utrecht).

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.Wir sagen uns Dunkles - Marco Goecke

The hidden floor - Franck Chartier