Het nieuwe Haagse onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui heet Amare


 Het gebouw gaat Amare heten, Italiaans voor liefhebbers en een verwijzing naar ‘a mare’, oftewel ‘aan zee’.

Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater: “Alle vier de instellingen die het gebouw gaan betrekken zijn blij met de naam Amare. Om diverse redenen. Zo was de Italiaanse bouwkunst een belangrijke inspiratiebron voor de architecten. ‘Mare’ verwijst natuurlijk ook naar Den Haag als stad aan zee. En Amare wordt een huis waarvan we gaan houden. Dat geldt voor de vier instellingen maar, belangrijker nog, voor de stad. In die zin drukt de naam ook een ambitie uit.”

Robert Jan Heyning, creative director van Skriptor Zigilia, over de naam: “Onderscheid begint bij de naam. Een onderscheidende naam is echter nog geen merk. Den Haag heeft wel alles in handen om met dit prachtige gebouw, de toekomstige bewoners en deze naam een onderscheidend merk te gaan bouwen.”

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel Den Haag. Een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling en (internationaal) excellente programmering. Amare wordt een thuis voor het Zuiderstrandtheater, Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie, een congresbezoek of zomaar een kop koffie of ontmoeting. Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.