Emily Molnar wordt nieuwe artistiek directeur NDT


11-07-2019

Nederlands Dans Theater (NDT) is verheugd mede te delen dat per augustus 2020 de Canadese Emily Molnar (1973) van start gaat als de nieuwe Artistiek Directeur van het gezelschap. Ze volgt daarmee Paul Lightfoot op die in de zomer van 2020, na negen succesvolle, en artistiek bloeiende jaren, zijn werkzaamheden als Artistiek Directeur zal neerleggen.

Foto: Michael Slobodian

Met Molnar haalt NDT wederom een visionair en creatief dansprofessional in huis met een bewezen talent voor het innoveren van een artistiek huis waarin zij het accent onophoudelijk legt op samenwerking, educatie en talentontwikkeling en diversiteit.

"Het fundament voor het succes van NDT is gelegd door grote namen in de wereld van moderne dans. De komst van Emily Molnar als artistiek directeur stelt NDT in staat deze bijzondere traditie voort te zetten en ook een nieuwe horizon te verkennen voor moderne dans." - Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter Raad van Toezicht

Molnar is één van Canada’s meest volprezen danskunstenaars. Ze danste onder andere bij het Nationale Ballet van Canada, Ballet BC en bij het Frankfurt Ballet onder leiding van directeur William Forsythe. Molnar maakte als choreograaf verschillende werken en is sinds 2009 Artistiek Directeur van Ballet BC in Vancouver, Canada. In 2014 nam Molnar daarnaast de rol aan als Artistiek Directeur en curator van Dans van het culturele onderwijsinstituut Banff Centre in Banff, Canada. In 2016 werd Molnar benoemd tot lid in de Orde van Canada, een van Canada's hoogste civiele onderscheidingen.

Als leider, mentor en eloquent cultureel commentator volgt Molnar haar passie om kunstenaars en choreografen te voeden, de ontwikkeling van dans en artistiek leiderschap te onderzoeken en de rol van de kunstenaar in de samenleving te verkennen en ondersteunen. NDT en de Raad van Toezicht kijken vol vertrouwen uit naar deze samenwerking om NDT’s zevende decennium in te luiden.


"Ik kijk er naar uit om met het buitengewone team van NDT samen te werken aan voortdurende innovatie in hedendaagse dans en tegelijkertijd een diversiteit aan artiesten en ideeën te ondersteunen die onze tijd weerspiegelen."
- Emily Molnar


"De toekomst van het gezelschap onder leiding van een ervaren en vooruitstrevende kunstenaar zoals Emily Molnar is in goede handen. Ik kijk er enorm naar uit om Emily te ondersteunen bij haar intrede in deze nieuwe omgeving."
- Paul Lightfoot