Nederlands Dans Theater publiceert jubileumboek 'Nederlands Dans Theater | 60'


 

Ter gelegenheid van de zestigjarige verjaardag van Nederlands Dans Theater (NDT), publiceert het gezelschap met trots een groots jubileumboek in samenwerking met Uitgeverij Waanders & de Kunst. De publicatie zet de rijke geschiedenis van het gezelschap uiteen in zes hoofdstukken.

Zes decennia, zes hoofdstukken, zestig auteurs

Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een overzichtstekst die het desbetreffende decennium en de voornaamste evenementen van die periode in kaart brengt. Dit wordt opgevolgd door diverse verhalen van verschillende auteurs – tien per decennium, zestig in totaal – die op verschillende manieren al dan niet intiem zijn betrokken bij het gezelschap. Zij reflecteren, vanuit eigen herinnering en expertisegebied, op beeldmaterialen — fotografie, kostuumtekeningen, promotiebeelden — met een voor hen bijzondere betekenis. Het resultaat is een boek vol onvertelde verhalen, dat geenszins poogt de volledige geschiedenis van dit merkwaardige gezelschap in kaart te brengen, maar een gedegen bijdrage wil leveren aan de onzichtbare narratieven die NDT hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is.

Archiefproject
Nederlands Dans Theater | 60 is tevens onderdeel van een grootschalig archiefproject waarbij het materiele erfgoed van NDT voor de toekomst wordt gewaarborgd en digitaal toegankelijk wordt gemaakt voor een breder publiek.  Zo kondigde het gezelschap op 2 september jl. de ontsluiting van zijn digitale archief aan op Google Arts & Culture. NDT is het eerste dansgezelschap ter wereld dat op deze schaal zijn archief gratis voor het publiek toegankelijk maakt.

Met dank aan

Nederlands Dans Theater | 60 is met grote zorg van alle betrokkenen tot stand gekomen.
Dank gaat uit naar alle auteurs, fotografen, sponsoren Stichting Dioraphte, VandenEnde Foundation en Stichting Harten Fonds en andere personen die hebben bijgedragen aan
dit boek. Zonder de generositeit van al deze was dit boek onmogelijk geweest. Ook is NDT Uitgeverij Waanders zeer erkentelijk voor de integere omgang met NDT’s verhalen en rijke archiefmateriaal en de bijzonder creatieve manier waarop zij dit hebben vormgegeven.

BESTEL HET BOEK