NDT ontsluit archief op Google Arts & Culture


2-09-2019

Ter ere van het jubileumseizoen 2019-2020 is Nederlands Dans Theater (NDT) in het rijke archief gedoken dat in zestig jaar is opgebouwd. Met trots presenteert het gezelschap een digitale verzameling van foto’s, video’s, posters en programmaboeken van de ruim zeshonderd balletten die NDT de afgelopen zestig jaar ten tonele bracht. Deze verzameling is te vinden als collectie op Google Arts & Culture.

Bekijk (gratis!) vele foto’s en filmfragmenten en kom meer te weten over de geschiedenis van het gezelschap op Google Arts & Culture.

BEKIJK HET NU

Wat kunt u bekijken?


NDT heeft een groot archief dat de afgelopen zestig jaar met grote zorg is geconserveerd en beheerd. Al sinds de jaren zeventig worden er videoregistraties gemaakt van de balletten. Bovendien zijn de balletten gedocumenteerd in de vorm van programmaboeken, affiches en fotografie. De afgelopen jaren is een groot gedeelte van dat materiaal gedigitaliseerd en zijn er beschrijvingen gemaakt van alle balletten. Het resultaat is een digitaal archief waarin meer dan 650 balletten terug te vinden zijn, gedocumenteerd in de vorm van meer dan 3.000 digitale archiefstukken.

Het archief is vanaf 2 september voor iedereen digitaal gratis toegankelijk op Google Arts & Culture en zal vanaf dat moment continu worden aangevuld.
Naast vele foto’s en filmfragmenten van ruim zeshonderd balletten die u kunt bekijken, vindt u ook zes digitale tentoonstellingen die ieder een decennium uit zestig jaar NDT uitlichten:

In deze tentoonstellingen leert u alles over de geschiedenis van het gezelschap. Leest u mee?

Oprichters NDT rond 1960: Aart Verstegen, Carel Birnie en Benjamin Harkarvy.

Wat is Google Arts & Culture?


Google Arts & Culture
is een groeiend platform voor culturele instellingen dat steeds groeit. Het platform stelt instellingen in staat om in de vorm van een enorme database verbanden te leggen tussen verschillende collecties en kunstvormen. Op Google Arts & Culture vindt u online ‘tentoonstellingen’ waar voornamelijk musea over de hele wereld hun kunstwerken als afbeeldingen vertonen. Musea die deelnemen zijn onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam, de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York.

NDT is het eerste dansgezelschap dat op deze manier zijn archief in de vorm van online tentoonstellingen openstelt voor publiek. Op die manier wil NDT met zijn digitale collectie een voorbeeld zijn voor de dans en de podiumkunsten in het algemeen omdat zij nog onvoldoende digitaal vertegenwoordigd zijn.

Met dank aan:


NDT dankt Stichting Dioraphte en VandenEnde Foundation voor het mogelijk maken van de ontsluiting van het archief op Google Arts & Culture.

Fotografie:
Garbo Laughs: © Rahi Rezvani
Squares: © Tony van Muyden
Sinfonietta: © Sven Ulsa
Synaphai: © Sven Ulsa
SH-BOOM!: © Dirk Buwalda
Sehnsucht: © Rahi Rezvani
Midnight Raga: © Rahi Rezvani