NDT voor het eerst in Dublin

Onderdeel van het staatsbezoek aan Ierland


NDT treedt op donderdag 13 juni 2019 voor het eerst op in Dublin, Ierland. Deze unieke voorstelling in het Bord Gais Energy Theatre is onderdeel van het staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan Ierland van 12-14 juni.

De dansers van NDT 2 presenteren een programma, met werken van NDT's huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, NDT's associate choreographer Marco Goecke en grootmeester Hans van Manen.

Lees meer over het bestellen van kaarten

Het programma

De avond start met Signing Off (2003) van huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot, dat oorspronkelijk werd gecrëeerd voor de dansers van NDT 1.

In Midnight Raga (2017) verwijst associate choreograaf Marco Goecke door het gebruik van diep middernachtsblauw naar de klassieke Indiase muziek. In tegenstelling tot zijn eerdere choreografieën vormde dit keer de muziek het uitgangspunt in Goecke’s creatie, namelijk het werk van de Indiase muzikant Ravi Shankar. Deze muziek sprak Goecke aan vanwege de mystieke en freaky kwaliteit.

Hans van Manen maakte Simple Things in 2001 voor de jonge dansers van NDT 2. Het is een wonderbaarlijk vanzelfsprekend ogende creatie voor twee paren. Het ballet opent en sluit af met een overweldigend duet voor twee mannen, waarbij de één toekijkt terwijl de ander danst. Daartussen dansen zij verschillende pas-de-deux met twee vrouwen, waarin de verhoudingen tussen twee mensen tot elkaar worden uitgedrukt in beweging. Met dit ballet toont Van Manen zich een meester in de eenvoud.