Blogs Luyendijk inspiratie voor dansfilm


Een serie blogs van Joris Luyendijk in de Britse krant The Guardian over de financiële wereld in Londen vormen de basis van een nieuwe dansfilm van regisseuse Clara van Gool. In Voices of Finance (NTR) voeren tien dansers de kijker door het hart van de Londense City.

De dansers zijn afkomstig van drie topgezelschappen uit Nederland en Engeland: Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet en Rambert Dance Company. Journalist en antropoloog Joris Luyendijk schreef in 2012 en 2013 voor The Guardian 'banking blogs' naar aanleiding van de financiële crisis. Op anonieme basis interviewde hij honderden medewerkers uit de financiële sector.

In zijn blogs koos Luyendijk niet voor economische analyses en opinies maar voor persoonlijke observaties die hij deed bij banken: de druk om te presteren, de adrenaline op de werkvloer en relaties met collega's. Over zijn tijd in het hart van de Britse financiële wereld schreef Luyendijk het boek Dit kan niet waar zijn, waarvoor hij de NS Publieksprijs 2015 won.

Voices of Finance wordt op zondag 27 december om 13.00 uur uitgezonden op NPO2.