Celebrating Kylián


Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Theater en Producties en Nederlands Dans Theater vieren de zeventigste verjaardag van choreograaf Jiři Kylián met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián! Door het jaar heen worden met diverse programma’s alle aspecten van Kyliáns veelzijdige kunstenaarschap belicht.

Jiři Kylián was ruim dertig jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater, als artistiek directeur en huischoreograaf. Zijn rol in de geschiedenis en ontwikkeling van het gezelschap is ongeëvenaard. Met zijn uitgesproken visie op het choreografisch profiel van het gezelschap, met zijn inzet voor talentontwikkeling in de vorm van bijvoorbeeld de oprichting van NDT 2, en vooraleerst natuurlijk met de meer dan 80 choreografieën, die hij maakte voor NDT 1, NDT 2 en NDT 3, is Kylián onlosmakelijk met het gezelschap verbonden.

Lees meer over de activiteiten

#KIJKTIP
Zaterdag 25 maart om 21u op NPO Cultura wordt een 90 minuten durende documentaire uitgezonden over het werk en het leven van deze dansmeester. Aan Paul Lightfoot, Ted Brandsen en Ed Wubbe hebben de makers korte statements gevraagd over de betekenis van Kylián voor de danswereld. Daarnaast praat Kylián zelf over zijn carrière en over de thema’s die in veel van zijn stukken terugkomen. Uiteraard is er ook veel dans te zien. NPO Cultura is te zien via www.npo.nl/cultura of via digitale televisie.