'Celebrating Kylián' tentoonstelling


Op vrijdag 22 september, voorafgaand aan de première van het NDT 1 programma Side A: Split Into One, werd in het Zuiderstrandtheater in Den Haag een multimediale overzichtstentoonstelling geopend in het kader van Celebrating Kylián!. Een tentoonstelling ter ere van de zeventigste verjaardag van Jiři Kylián, voormalig artistiek directeur en huischoreograaf van NDT.

Op 21 maart werd meesterchoreograaf Jiří Kylián 70 jaar. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Theater en Producties en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen wordt door diverse programma’s alle aspecten van Kyliáns veelzijdige kunstenaarschap belicht.

De multimediale overzichtstentoonstelling doet een greep uit het rijke en voor Nederlands Dans Theater zo bepalende oeuvre van Kylián. Met foto’s, video’s en speciale installaties krijgt de bezoeker de kans om het werk van Kylián van dichtbij te bekijken en te ontdekken wie de man achter de magie was. De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor bezoekers van voorstellingen in het Zuiderstrandtheater tot en met 26 november 2017.


Jiří Kylián werd in de jaren zeventig en tachtig met Nederlands Dans Theater wereldberoemd met zijn neoklassieke choreografieën en folkloristische motieven, sterk emotioneel en vol virtuoos, soepel partnerwerk. Elke beweging lijkt bij Kylián vanuit een innerlijke emotie te komen, waarbij elk detail, hoe watervlug en flitsend ook, getuigt van een ingehouden spanning en een volkomen beheersing.
Jiří Kylián was ruim dertig jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater, als artistiek directeur en huischoreograaf. Zijn rol in de geschiedenis en ontwikkeling van het gezelschap is ongeëvenaard.

Door de jaren heen won Kylián meerdere grote onderscheidingen. Zo werd hij onder meer Officier van de Orde van Oranje-Nassau, ontving van toenmalig koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschapen, ontving een eredoctoraat van de Juilliard School in New York en de Eremedaille van de president van Tsjechië. Zeer onlangs won Jiří Kylián in Italië de Positano premia la Danza Léonide Massine-prijs voor zijn gehele oeuvre.