NDT 2 bestaat 40 jaar


NDT 2, het tweede gezelschap van Nederlands Dans Theater, werd opgericht in april 1978 onder de toenmalige noemer van Springplank en viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. De voorstellingen van het nieuwe NDT 2 programma Sum Thoughts vallen precies samen met dit jubileum en bieden de unieke kans om stil te staan bij dit bijzondere gezelschap en haar baanbrekende ontwikkeling.

Tegenwoordig kent u NDT 2 als een op zichzelf staand gezelschap maar in 1978 werd de tweede divisie aanvankelijk in het leven geroepen om NDT 1 te voeden met jong talent. Met slechts zes dansers kreeg de groep de bescheiden naam van “Springplank”. Het concept ontwikkelde zich tot een klein, jong gezelschap met een geheel eigen repertoire. Begin jaren tachtig veranderde de naam in “Junioren”, om uiteindelijk in 1987 tot NDT 2 te worden omgedoopt onder het artistieke leiderschap van Jiří Kylián.

De ontwikkeling van NDT 2
De constructie van NDT 2 plaatste de ontwikkeling van de artistieke persoonlijkheid van de danser centraal en deed dit middels een gevarieerd repertoire voornamelijk bestaande uit stukken die oorspronkelijk waren gecreëerd voor NDT 1. Op die manier wist de danser zich een divers vocabulaire in korte tijd eigen te maken. Het centraliseren van de ontwikkeling van de danser op technisch, expressief en artistiek niveau is onveranderd gebleven, echter de focus op de werken is flink verschoven. NDT 2 heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een volwaardig, op zichzelf staand gezelschap waarvoor steeds meer opkomende alsook gevestigde choreografen balletten creëren, waaronder Hans van Manen, Marco Goecke, Alexander Ekman, Sol León & Paul Lightfoot, Johan Inger, en Edward Clug. Onder de uitvoerend artistieke leiding van Nancy Euverink, ooit ook begonnen als dansers bij NDT 2, bouwt het gezelschap daarmee aan een geheel eigen identiteit. Een ander nadrukkelijk element binnen het gezelschap is haar uitvoerige tourschema in binnen- en buitenland. In seizoen 2018-2019 zal NDT 2 onder andere te zien zijn in Frankrijk, Argentinië en Mexico.

Vier met ons mee op Facebook
Vanaf de première van Sum Thoughts, op donderdag 8 maart in het Zuiderstrandtheater in Den Haag, vieren we het 40-jarig bestaan van het tweede gezelschap op onze Facebookpagina. Maar liefst 40 dagen lang doen we een greep in ons rijke archief en presenteren we de geschiedenis aan de hand van foto's, affiches en video's.


v.l.n.r.: Ellen van Schuylenburch, Peter Buil, Laurina van der Vusse, Annegien Sneep, Tony Vandecasteele, Elsa van der Heijden, Simon Mottram

De huidige dansers van NDT 2