BERLIJN 2015

NDT 1

Van 28 – 31 oktober 2015 staat Nederlands Dans Theater voor het eerst sinds 15 jaar op de planken in Berlijn. We worden verwelkomd door Haus der  Berliner Festspiele in West Berlijn, de thuisbasis voor jaarlijkse muziek-, dans, theater- en literatuurfestivals. NDT is trots om het werk van onze huischoreografen, Sol León en Paul Lightfoot te laten zien aan het Berlijnse publiek en tevens de nieuwste creaties van onze associate choreographers, Crystal Pite en Marco Goecke te mogen presenteren!

ZA31/10Berliner Festspiele, Berlijn, Duitsland
Berliner Festspiele, Berlijn, Duitsland
20:00

“Lightfoot heeft samen met Sol León gezorgd voor de meeste hoogtepunten in de recente geschiedenis van het Nederlands Dans Theater."

- Telegraaf

NDT in Berlijn is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

In deze voorstelling:

Shoot the moon- León & Lightfoot
In Shoot the Moon krijgt u een kijkje in de liefdeslevens van verschillende paren. Draaiende muren met opvallend zwart-wit behang creëren drie afzonderlijke kamers met elk zijn eigen liefdesverhaal. De deur naar de andere kamer lijkt altijd open te staan en door het raam lonkt een nieuwe wereld.
Shoot the Moon won de Zwaan, de VSCD dansprijs voor beste dansproductie 2005/2006.

Stop-motion - León & Lightfoot
Stop-Motion maakten huischoreografen León & Lightfoot voor het repertoire van NDT1. Het ballet ging in première op 29 januari, 2014 in Programma III. Op melancholische muziek van Max Richter verbeelden zeven dansers een proces van afscheid en transformatie. Dit wordt versterkt door enorme schermen met vertraagde videoprojecties, waarop onder andere hun dochter Saura is te zien. Stop-Motion kreeg vier sterren van de dagbladen.

Thin Skin - Marco Goecke (28 en 29 oktober)
Marco Goecke’s Thin Skin is een eerbetoon aan de punk rock icoon en dichter Patti Smith, die met haar eerste album Horses (1975) meteen geschiedenis maakte. De ritmisch uitgebreide, soms ademloos klinkende teksten van de zangeres vormen een visueel en akoestisch krachtige synthese met Goecke‘s eigenaardige, waanzinnige bewegingstaal.

Solo Echo -
Crystal Pite (30 en 31 oktober)
"Tell yourself, in that final flowing of cold through your limbs, that you love what you are". Geïnspireerd door het gedicht Lines for Winter van Mark Strand trekt Solo Echo (2012) van de Canadese Crystal Pite je mee in een winterse melancholie. Tegen een achtergrond van gestaag naar beneden dwarrelende sneeuwvlokken en op sobere cellomuziek van Brahms, ontstaat een dynamisch groepswerk waarin de plek van het individu in de groep centraal staat.

Shoot the Moon - León & Lightfoot

Solo Echo - Crystal Pite

Thin Skin - Marco Goecke