Afsluiting seizoen 2019-2020

26 juni 2020

Twee exclusieve filmpremières van Sol León & Paul Lightfoot

Wanneer: vanaf half juli (exacte première datum wordt later bekend gemaakt)
Waar: het YouTube-kanaal van NDT en op NDTV.


Door de maatregelen rondom COVID-19 zijn ook de resterende optredens van de Europese Kunstkamer-tour die in Parijs, Madrid, Londen en Baden-Baden op het programma stonden, officieel afgelast.

Om het 60-jarig jubileumseizoen van NDT toch feestelijk af te sluiten, en om onze waardering te tonen voor uw voortdurende steun, werkt het gezelschap momenteel aan twee wereldpremières die exclusief op film worden vastgelegd. De films zijn vanaf ongeveer half juli gratis te bekijken via het YouTube-kanaal van NDT en ndt.nl. Exacte data en tijdstippen worden later bekend gemaakt.

Deze films worden gecreëerd door NDT’s huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, samen met de artiesten van NDT 1 en NDT 2, voor wie dit seizoen tevens als afscheid dient van NDT na hun ruim dertigjarige gepassioneerde inzet en toewijding. Beide projecten zijn gechoreografeerd met inachtneming van de bepalingen en het protocol rondom sociale afstand.

over de films

Het eerste werk heet Standby, het woord dat als cue wordt gebruikt om aan te geven aan de artiesten die klaar staan op het podium dat een voorstelling op het punt staat te beginnen. Het is opgedragen aan het hele gezelschap: alle 42 dansers die in dit veelbewogen seizoen 2019-2020 op het NDT-podium stonden. Standby, een groot fysiek werk geïnspireerd op en gedicteerd door de regels van sociale afstand, gebruikt de muziek van de Deense componist Knudgåre Riisager, die deze iconische muziek schreef en reflecteerde op alle delen van een klassieke balletles, die NDT zijn eigen grillige kijk geeft op hoe we klassieke techniek gebruiken binnen onze unieke huisstijl.

De tweede film is een veel intiemere en poëtische wereld genaamd She Remembers. De cast bestaat uit zes uitzonderlijke artiesten die hun carrière bij NDT zullen beëindigen en aan het einde van dit seizoen vertrekken uit het gezelschap. Een werk geïnspireerd door een oceaan van herinneringen en de schoonheid van transformatie met muziek van Georg Friedrich Händel en Max Richter.

Paul Lightfoot: “NDT streeft ernaar om met deze creaties een bericht uit te sturen dat artiesten nog steeds springlevend zijn, nieuwe manieren vinden om te creëren, te dansen en positieve energie over te brengen ondanks deze ingewikkelde tijden, en om het einde te markeren van onze zestigste verjaardag. ‘

We kijken ernaar uit om deze creaties te presenteren en samen met u ons 60-jarig jubileum af te sluiten.

Sol León. Foto: Rahi Rezvani.
Paul Lightfoot. Foto: Rahi Rezvani.

Seizoen 2020-2021

Wij hebben goed nieuws voor u: binnen enkele weken maken we meer bekend over seizoen 2020-2021!  Achter de schermen werken wij hard om vanaf september weer volwaardige programma’s gedanst door NDT 1 en NDT 2 te brengen, zoals u van NDT gewend bent. En zelfs een beetje meer dan dat!

Houd onze website in de gaten voor meer informatie.