Bekijk galerij

Film uitzending ‘Mist’ – 8 januari 2022 – 20:00 (CET)

[devlooksy_livestream id=98773]

LET OP: NA AFLOOP VAN DE FILM (NA DE AFTITELING) IS EEN INTERVIEW MET DAMIEN JALET TE ZIEN WAARIN HIJ VERTELT OVER MIST.  BLIJF DUS KIJKEN!

We verwelkomen je graag in NDT’s digitale theater op zaterdag 8 januari voor de uitzending van het NDT 1-programma Mist. Bereid jezelf goed voor met de volgende punten:

  • Let op: de verkoop van tickets voor de stream kan tot uiterlijk 1 uur voor aanvang van de voorstelling. 
  • Ga goed op tijd klaar zitten om niets van de voorstelling te missen. Je bent welkom tussen 19.15 – 20.00 uur, de voorstelling start om 20.00 uur (Nederlandse tijd, CET) en duurt ±60 minuten. 
  • Scroll naar beneden voor meer informatie over de voorstelling en praktische info over de streams. 
  • Mist was oorspronkelijk bedoeld om te worden bekeken op een groot theaterscherm, dus om de visuele en meeslepende ervaring thuis te vergoten, raden we aan om de film op het grootst beschikbare high-definition scherm te bekijken. Bij voorkeur in een donkere ruimte en met een koptelefoon of via een goed geluidsysteem.    
  • Geniet van de voorstelling!

Bereid jezelf voor: aanvangstijden en duur van de voorstelling

De ‘inloop’ is tussen 19.15 en 20.00 uur. Er is dan nog geen videobeeld te zien, alleen een scherm met het programma van de avond. Je kunt deze tijd gebruiken om jouw verbinding en apparatuur te testen, en eventueel het casten naar de tv. Zorg dat je er op tijd bij bent en je apparatuur ruim van te voren controleert, zodat je niets van de voorstelling mist. De daadwerkelijke voorstelling start om 20.00 uur (CET) en duurt ongeveer 60 minuten.

Nadat de voorstelling is afgelopen, is deze niet langer beschikbaar.

Aanvangstijden wereldwijd:

Bekijk hier wanneer de voorstelling start in jouw tijdzone.

FAQ

Wat kan ik doen als ik de unieke link niet meer kan terugvinden?

Na je betaling ontvang je een unieke link in het door jouw gebruikte e-mailadres. Wellicht is de mail in je spambox beland, je kunt zoeken op het onderwerp van de bevestigingsmail, deze begint met: 'Alsjeblieft, jouw unieke link voor..'. Kun je de link niet vinden? Stuur een mail naar info@ndt.nl.

Kan ik de livestream casten met Chromecast / AppleTV e.a op mijn TV?

Ja, dat is mogelijk.  U vindt via deze link meer info over hoe u dat kunt doen. Of lees deze snelstartgids van Google over het casten via Google Chromecast.

Let op, via uw iPad of iPhone kunt u niet naar een Google Chromecast casten. Dit kan wel via uw laptop door de link van de livestream te openen in de Google Chrome-webbrowser en vervolgens het tablad te casten naar uw Chromecast (deze optie vindt u in het menu, drie bolletjes rechtsbovenin).

Wat moet ik doen als ik geen beeld krijg of als het beeld vastloopt?

Het is vaak voldoende om de pagina uw browser te verversen. Dat doet u via F5 op het toetsenbord (Windows) of Command ⌘ + R (Mac) . Vaak is in de browser ook een icoontje (ronde pijl) te vinden waarmee u ook kunt verversen. Klik op de knop 'start stream' en vervolgens op de playbutton om de stream te starten.

Als de stream nog steeds niet goed werkt, kunt u een van de volgende opties proberen:

  • Controleer of u de juiste toegangslink gebruikt die naar u is gemaild en of u de enige bent die de link geopend heeft op dat moment. De livestream is slechts op 1 device tegelijkertijd te zien.
  • Controleer of u de juiste internetbrowser gebruikt en of deze recent is ge-update. Geschikte browsers zijn Google Chrome, Firefox, Safari, Edge.
  • Controleer of u cookies op de NDT-website heeft geaccepteerd.
  • Controleer of de batterij van uw device voldoende is opgeladen.

Kan ik chatten met de helpdesk of op een andere manier om hulp vragen als er iets niet goed gaat? 

Tijdens een livestream staat onze online helpdesk voor je klaar via de chat in Digitaal Theater. Open de chat via het icoontje rechts onderin. Ook is het mogelijk om direct hulp te ontvangen via een mail naar info@ndt.nl.

Met hoeveel apparaten kan ik tegelijk naar de livestream kijken?

We raden aan om de link op 1 apparaat te gebruiken. 

Over 'Mist'

Mist is een multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet (1976) en gefilmd door Rahi Rezvani, geïnspireerd op de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. De constante aanwezigheid van wind en zee en het feit dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt, dienden als belangrijkste inspiratiebronnen voor de maker.

Mist markeert de derde samenwerking tussen Jalet en de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa, na hun internationaal geprezen stuk VESSEL en PLANET (wanderer). Het werk verkent de efemere ruimte tussen realiteit en luchtspiegeling, en een lichamelijkheid die herinnert aan de dynamiek van verdampend, condenserend en vallend water. Voor deze creatie werkt Jalet ook samen met choreograaf Aimilios Arapoglou, componist Fennesz, lichtontwerper Urs Schonebaum, kostuumontwerper Sruli Recht en fotograaf en filmmaker Rahi Rezvani.

Foto: Rahi Rezvani. Dansers: Luca Tessarini, Donnie Duncan Jr.
Foto: Rahi Rezvani. Dansers: Luca Tessarini, Tess Voelker.

Choreograaf

Het werk van de Belgische en Franse choreograaf en danser Damien Jalet wordt over de hele wereld gepresenteerd. In zijn collaboratieve werk combineert Jalet verschillende media waaronder beeldende kunst, muziek, film, theater en mode. Hij werkte als choreograaf en danser voor gezelschappen als Ballet C. de la B., Sasha Waltz and guests, Chunky Move, Eastman, NYDC, Hessiches Staatballet, Paris Opera Ballet, Scottish Dance Theatre, Icelandic Dance Company, Gothenburg Dance company. In 2017 was hij artistiek directeur van de UK National Youth Dance Company, waarvoor hij tarantiseismic creëerde, dat in Sadler’s Wells in première ging. Jalet is sinds 2017 ook resident artist bij Theater National de Bretagne (TNB) onder leiding van Arthur Nauzyciel. Hij choreografeerde voor de film Suspiria geregisseerd door Luca Guadagnino, met in de hoofdrol o.a. Tilda Swinton, Jessica Harper, Ingrid Caven met een originele score van Thom Yorke. In februari 2018 regisseerde hij zijn eerste opera Pelleas en Melissande samen met Sidi Larbi Cherkaoui met een decor van Marina Abramovic, kostuums van Iris Van Herpen en video’s van Marco Brambilla bij de Antwerpse opera. Damien Jalet werd in 2013 door de Franse regering uitgeroepen tot ridder van de kunsten en letteren.

Artistiek team

KOHEI NAWA
Concept / Decorontwerp

Kohei Nawa is een multidisciplinaire kunstenaar wiens uiteenlopende praktijk de perceptie van virtuele en fysieke ruimte onderzoekt en de relatie onderzoekt tussen natuur en kunstmatigheid, tussen het individu en het geheel, en illustreert hoe delen samenvloeien, zoals cellen, om complexe en dynamische structuren te creëren. Opmerkelijke solotentoonstellingen zijn: L_B_S in Ginza Maison Hermes, Tokyo (2009); Synthese in het Museum of Contemporary Art, Tokyo (2011); BEELDTUIN in het openluchtmuseum van Kirishima, Kagoshima, (2013); en Throne te zien als onderdeel van de Japonisms 2018: les âmes en resonance in het Musée du Louvre, Parijs (2018). Hij nam deel aan de 6e Azië-Pacific Triënnale in Brisbane, Australië, 2009; de 14e Asian Art Biennale Bangladesh in Dhaka, Bangladesh, 2010 (winnaar van de hoofdprijs); Aichi Triennale in Nagoya, Japan, 2013 oa. Nawa is momenteel een Associate Professor aan de Kyoto University of Art and Design. Naast VESSEL en PLANET (wanderer), markeert Mist de derde creatie die Nawa samen met Damien Jalet heeft gemaakt.

Rahi Rezvani is geboren en getogen in Teheran, Iran. Hij behaalde een Bachelor of Fine Arts in grafische vormgeving aan de Teheran University of Art en in 2008 een master in fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Rezvani startte zijn samenwerking met Nederlands Dans Theater in 2006 en is sindsdien huisfotograaf van het gezelschap. Hij werkte samen met performancekunstenaar Marina Abramović, Atelier Versace voor het tijdschrift 1843 en GQ Magazine UK, Gucci-ontwerper Alessandro Michele, Ricardo Tisci en Willem Dafoe. In 2018 schoot Rezvani de beelden en portretten voor de reïncarnatie van Pelléas et Mélisande van Claude Debussy door Damien Jalet en Sidi Larbi Cherakaoui. De productie omvatte decors van Abramović en kostuums van Iris van Herpen. Rezvani won de Best Art Vinyl-prijs voor de fotografie op het album Violence uit 2018 van de Britse band Editors.

AIMILIOS ARAPOGLOU
Associate choreograaf

Aimilios Arapoglou is een Griekse danser en choreograaf en werkt sinds een aantal jaar regelmatig samen met Damien Jalet, die sinds 2011 wereldwijd professioneel werk creëert en uitvoert. Hij is afgestudeerd aan zowel het International and European Relations-programma aan de Universiteit van Piraeus als aan de Griekse Nationale Staatsschool voor Dans. Aimilios is nu gevestigd in Brussel en werkte met veel getalenteerde artiesten, waaronder Linda Kapetanea en Josef Frucek (Rootlessroot Dance Company), in samenwerking met de muzikant John Parish en zijn band, David Zambrano, Damien Jalet, Sidi Larbi Cherkaoui, Scottish Dance Theatre, Mor Shani, Jukstapoz Dance Company en modeontwerpers Hussein Chalayan, Riccardo Tisci en Iris van Herpen.

Damien Jalet & Aimilios Arapoglou. Foto: Rahi Rezvani.

CHRISTIAN FENNESZ
Muziek

Christian Fennesz is een Oostenrijkse producer en gitarist en is sinds de jaren ’90 actief in elektronische muziek, en wordt vaak louter met zijn achternaam genoemd. Zijn werk maakt gebruik van gitaar- en laptopcomputers om melodie te mengen met behandelde samples en glitchproductie. Hij woont en werkt in Wenen en maakt momenteel muziek onder het Britse label Touch. Fennesz kreeg voor het eerst brede erkenning voor zijn album Endless Summer uit 2001, uitgebracht op het Oostenrijkse label Mego. Hij heeft samengewerkt met een groot aantal artiesten, waaronder Ryuichi Sakamoto, Jim O’Rourke, Ulver, David Sylvian en King Midas Sound.

URS SCHÖNEBAUM
Licht

Na een opleiding tot fotograaf in München, werkte Urs Schönebaum van 1995 tot 1998 op de lichtontwerpsafdeling van de Münchner Kammerspiele. Na assistent-directeur te zijn bij het Grand Théâtre de Genève, Lincoln Center New York en de Münchner Kammerspiele, begon hij te werken als lichtontwerper voor opera, theater, dans, kunstinstallaties en voorstellingen in 2000. Hij werkte aan meer dan 150 producties in grote theaters en festivals, waaronder het Royal Opera House, het Bolshoi Theatre en de Metropolitan Opera, evenals op de Salzburger Festspiele, en het festival d’Aix-en-Provence, en heeft onder meer samengewerkt met Thomas Ostermeier, Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet, Sasha Waltz, Vanessa Beecroft, Anselm Kiefer, Dan Graham en Marina Abramović, en was een lange tijd werknemer van Robert Wilson.

SRULI RECHT
Kostuums

Sruli Recht is modeontwerper en kunstenaar. Hij werd geboren in Jeruzalem, Israël, en heeft het Australische en IJslandse staatsburgerschap. Recht studeerde Fashion Design aan de RMIT University in Melbourne, Australië, maar vertrok in 2005 naar Londen waar hij samenwerkte met de Britse ontwerper Alexander McQueen. Het werk van Recht wordt beschouwd als innovatief in het gebruik van inheemse, nieuwe, en onconventionele materialen en technologieën, maar wordt door velen ook als controversieel beschouwd vanwege het gebruik van materialen zoals de voorhuid van de dwergvinvis, spinrag, zeehonden- en mensenhuid. Hoewel hij vooral bekend staat als modeontwerper, vervagen sommige kledingstukken en showstukken uit zijn seizoenscollecties de relatie tussen kunst, design, en mode.

Dansers NDT 1

Mist is mede mogelijk gemaakt door Ammodo.