Video laden...

Livestreams Sudden and Suspended

NDT 2

Op donderdag 21 april, vrijdag 22 april en zaterdag 23 april zenden we de voorstellingen van Sudden and Suspended live uit op ndt.nl: beleef NDT 2 in jouw woonkamer, rechtstreeks vanuit Amare Den Haag!  De makers zorgen ervoor dat het publiek thuis net zo betrokken is bij hun nieuwe creaties als het publiek in de theaterzaal.

Het NDT 2-programma Sudden and Suspended bestaat uit IMPASSE van Johan Inger en twee wereldpremières van Edwad Clug en choreografenduo Tiffany Tregarthen en David Raymond.

Let op: Alle voorstellingen beginnen om 20.15 uur.

David Raymond and Tiffany Tregarthen (Out Innerspace)
Fathoms
Edward Clug
Cluster
Johan Inger
IMPASSE

Aanvangstijden en duur van de voorstelling

Op donderdag 21 april, vrijdag 22 april en zaterdag 23 april wordt de voorstelling die op dat moment gedanst wordt in Amare in Den Haag, gefilmd door meerdere camera’s en live uitgezonden via de website van NDT.

De ‘inloop’ is tussen 19.30 en 20.15 uur. Er is dan nog geen videobeeld te zien, alleen een scherm met het programma van de avond. Je kunt deze tijd gebruiken om jouw verbinding en apparatuur te testen, en eventueel het casten naar de tv. Zorg dat je er op tijd bij bent en je apparatuur ruim van te voren controleert, zodat je niets van de voorstelling mist. De daadwerkelijke voorstelling start om 20.15 uur (CEST) en duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Aanvangstijden wereldwijd:

Bekijk hier wanneer de voorstelling start in jouw tijdzone.

In Sudden and Suspended komen drie verschillende choreografische stemmen samen. Het NDT 2-programma presenteert een wereldpremière van gastchoreograaf Edward Clug, markeert het begin van een nieuwe relatie met Tiffany Tregarthen en David Raymond, die ook nieuw werk maken, en brengt Johan Ingers veelgeprezen IMPASSE terug op het toneel.

Clug creëerde zijn eerste werk voor NDT, mutual comfort, in 2015, dat tot lovende recensies leidde en zijn doorbraak in Nederland betekende. In al zijn werken toont de choreograaf Edward Clug (Roemenië) een poëtisch en dynamisch karakter in zijn choreografische taal, met een scherp oog voor detail, dat verfijnde, intieme en sensuele bewegingen creëert. Clugs première voor Sudden and Suspended is zijn vijfde creatie voor NDT, wat hem een terugkerende en welkome gastchoreograaf van het gezelschap maakt.

Het werk van Tiffany Tregarthen en David Raymond (Canada) kan beschreven worden als filmisch, de zwaartekracht tartend, en daagt de traditionele esthetiek en vormen van dans uit door middel van onderzoek, experiment en rigoureus vrij spel. Hun werk is wereldwijd opgevoerd en samen hebben de choreografen voor gezelschappen over de hele wereld gecreëerd. In 2007 richtten Tregarthen en Raymond hun eigen dansgezelschap Out Innerspace op, dat werken maakt die het lichaam en de menselijke ervaring inzetten als onbeperkte bronnen voor ontdekking en betekenis. Voor Sudden and Suspended creëren de makers voor het eerst werk met de dansers van NDT 2.

De choreografie van Johan Inger (Zweden) onderstreept  een krachtig en gepassioneerd vocabulaire dat zich ontvouwt in speelse en lyrische passages die een kinesthetische verbinding creëren. Als voormalig danser van NDT maakte hij in 1995 zijn eerste werk voor het gezelschap, en hij was tussen 2009 en 2015 associate choreograaf. Inger creëert wereldwijd voor gezelschappen.
Voor Sudden and Suspended brengen de NDT 2-dansers IMPASSE uit 2020 terug. Het werk bevraagt het vermogen om de wereld collectief in twijfel te trekken en om de kracht te vinden het opnieuw te verbeelden. Vloeiende bewegingen en sterke ritmes worden vertaald in momenten van hysterie en manische isolatie die voor een toenemend gevoel van urgentie zorgen.

In deze voorstelling

IMPASSE (2020) - Johan Inger. Foto: Joris-Jan Bos.
IMPASSE – Johan Inger

Hoe overbruggen we de kloof die blijft groeien naarmate we stagneren? Onze hedendaagse wereld wordt gedefinieerd door een situatie waarin geen vooruitgang mogelijk lijkt. IMPASSE van Johan Inger illustreert dat het fundament van menselijk gedrag geworteld is in groepsdruk en een verlies van individualiteit, bepaald door de verleiding van oneindige stromen van “nieuwheid”. Het werk problematiseert het gemak waarmee we klakkeloos overnemen wat anderen zeggen of doen, en hoe we op die manier de kans op vruchtbare groei verliezen. Kunnen we het opbrengen om samen de wereld serieus te bevragen en de kracht vinden om het van een nieuwe interpretatie te voorzien? Door een gestage toename van het aantal dansers op het podium en een gelijktijdige afname van de grootte van het toneel, eist IMPASSE een gevoel van urgentie op. Vloeibare bewegingen en sterke ritmes worden door de jonge dansers van NDT 2 vertaald door momenten van hysterische komische opluchting en manische isolatie, wat aangeeft dat we samen sterker moete  zijn, en alleen louter minder.

De magie van de choreografie zit in de spanningslijn die van begin tot einde strak gespannen staat en zorgt voor een onvoorspelbaar karakter. […] Het is bloedstollend, schuurt, wringt en zorgt voor onrust, maar ook voor hilariteit.

Leidsch Dagblad over IMPASSE.
Foto: Rahi Rezvani. Dansers: Annika Verplancke, Emmitt Cawley, Cassandra Martin, Austin Meiteen

Bekijk meer foto’s in de galerij

Online Open Studio

Aanstaande zaterdag 23 april organiseren we een gloednieuwe Online Open Studio!

Ontwikkel je danstalent door samen met een van onze dansers te werken met het repertoire van onze choreografen. Zo maak je kennis met onze werkwijze en de verschillende danstalen die NDT rijk is. Iedere Online Open Studio heeft ander repertoire als uitgangspunt; ditzelfde repertoire is in de periode rondom de workshop te zien in een voorstelling van NDT in Den Haag.

Deze editie heeft dan ook als thema het nieuwe programma Sudden and Suspended en wordt door NDT 2-danser Cassandra Martin met enthousiasme gegeven.

Wanneer: Zaterdag 23 april 2022
Tijd: 16.30– 18.00 uur
Waar: via Zoom
Kosten deelname: €7,50

Meer info en tickets

NDT 1-danser Luca Tessarini. Foto door Sacha Grootjans.
laden...