NDT Jubileumseizoen 2019-2020

NDT bestaat komend seizoen 60 jaar. In augustus 2019 start NDT met de creatie van een uniek jubileumprogramma: Kunstkamer, geïnspireerd door het rariteitenkabinet van Albertus Seba.

Albertus Seba en het rariteitenkabinet

Het verzamelen van rariteiten of curiositeiten zoals kunstobjecten, wetenschappelijke instrumenten, schelpen, fossielen, insecten en lichaamsdelen op sterk water was een geliefde bezigheid in de achttiende eeuw. Onder de vele zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse rariteitenkabinetten neemt het kabinet van Albertus Seba een belangrijke plaats in. In korte tijd wist deze Amsterdamse apotheker een grote collectie schelpen, gesteenten, opgezette dieren en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen.

Rond 1725 besluit Seba zijn collectie te publiceren. De eerste twee delen zien het licht in 1734 en 1735. Als Seba in 1736 overlijdt, zijn de laatste twee delen nog niet uit; deze verschijnen pas in 1758 en 1765. De collectie zelf is dan verspreid over heel Europa, na een veiling in 1752.


Geïnspireerd door dit boekwerk creëren choreografen Sol León en Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, met elkaar één bijzondere choreografie waarbij de dansers van NDT 1 én NDT 2 gezamenlijk op het podium zijn te zien.

foto: Sol León (links) in gesprek met mevrouw van KB

In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is een exemplaar van het boekwerk te bekijken: Locupletissimi rerum naturalium thesauri accurata descriptio. Naaukeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur. Lees meer


Locupletissimi rerum naturalium thesauri accurata descriptio. Naaukeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur / Albertus Seba. - Amsterdam, 1734-1765. 4 dln. 2º. - 394 B 26-29, dl. 3, Tab. XXXVI
Beeld van het jubileumprogramma. Copyright: Rahi Rezvani