NDT 1

Photo: Joris-Jan Bos

NDT 1 bestaat uit 28 fenomenale dansers uit alle windstreken, in de leeftijd van 24 tot 41 jaar. Ieder afzonderlijk excelleert in persoonlijke kwaliteiten. De dansers zijn wereldberoemd om hun virtuositeit, verbluffende techniek en ongeëvenaarde expressie. Het gezelschap draagt bij aan verschillende kunstdisciplines, waaronder beeldende kunst, muzikale creatie en vernieuwende licht- en decorontwerpen en ontwikkelt daarbij continu nieuw talent. Vanuit de thuisbasis in Den Haag werkt NDT onafgebroken aan de toekomst van moderne dans.

“Vanaf het moment dat ik in 1985 over de drempel van de Koningsstraat stapte, wist ik: dit is een plek waar danskunstenaars kunnen groeien. NDT heeft zaadjes geplant in verschillende tuinen, daarom stonden we steeds open voor nieuwe ideeën en stijlen. Daarvoor heb je dansers nodig die hongerig zijn en vrij denken. Iedere NDT-danser beschikt over een fabuleuze, op academische dans gestoelde techniek, maar uiteindelijk gaat het om hun uitzonderlijke vermogen tot transformeren. De programma’s in elk seizoen bestaan uit werken van choreografen die een duidelijke boodschap uitdragen: dit ben ik, en dit is mijn esthetische dans- en beeldtaal. Ik nodig choreografen uit die sfeer, gevoel en essentie kunnen treffen, al in de eerste secondes nadat het doek is opgegaan, zo van: pats-boem, wauw. En die daarin internationale smaakmakers zijn.”
Paul Lightfoot, aristiek directeur

Uit de pers:

“Vijf minuten van de voorstelling is voldoende om er zeker van te zijn: dit gezelschap is een van de zeven wonderen in de wereld van de dans” - LE FIGARO
“Theatraal danstheater met scherpe tanden, uitdagend voor het ensemble van topdansers in alle facetten.”- TROUW
“Duizelingwekkende metaforen, verbluffende dansers en choreografie van wereldklasse.”
- THE DAILY TELEGRAPH
“Onaards goede dansers” - NRC NEXT
“Onvoorspelbaar NDT is gedenkwaardig modern”  - LA TIMES
“Als je dit jaar één voorstelling bezoekt, ga dan naar Nederlands Dans Theater”-  THE NEW YORK TIMES
“De dansers van NDT laten zien hoe heerlijk opwindend hedendaagse dans kan zijn”
- THE DAILY TELEGRAPH SYDNEY