Nieuws

Op de hoogte blijven van al het nieuws over Nederlands Dans Theater? Dat kan hier! Of schrijf u in voor de e-mail nieuwsbrief. In het linkermenu kunt u een onderwerp kiezen.


NDT en Holland Dance Festival

Donderdag 28 januari is de officiële aftrap van het Holland Dance Festival in Den Haag. Tot en met 20 februari kun je genieten van het beste uit de internationale danswereld. NDT heeft maar liefst twee premières tijdens het festival: Somos van NDT 1 (première 4 februari) en Straight Around van NDT 2 (première 18 februari).


Lees meer


Parkeren en pinnen bij het Zuiderstrandtheater

Gemeente Den Haag heeft besloten vanaf 1 januari 2016 betaald parkeren in te voeren op het terrein rondom het Zuiderstrandtheater.
Vanaf 1 januari geldt: tussen 18.00 en 0.00 uur betaalt u €1,70 per uur óf €5 voor een uitrijkaart voor het parkeren op het terrein rondom het Zuiderstrandtheater.

De uitrijkaart á €5 koopt u bij de servicebalie in het theater. Als u liever per uur betaalt, kunt u afrekenen bij een van de twee automaten die zich naast de ingang, aan de buitenkant van het pand bevinden (betaling uitsluitend per creditcard of pinpas).

Parkeert en verlaat u het terrein vóór 18.00 uur? Dan parkeert u gratis.

Alleen betalen met PIN in het theater!
Vanaf 1 januari 2016 betaalt u in het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk enkel per pin. Bij ons bespreekbureau in VVV Den Haag (Spui 68) was dit al sinds september 2015 het geval.

Lees meer


Blogs Luyendijk inspiratie voor dansfilm

Een serie blogs van Joris Luyendijk in de Britse krant The Guardian over de financiële wereld in Londen vormen de basis van een nieuwe dansfilm van regisseuse Clara van Gool. In Voices of Finance (NTR) voeren tien dansers (o.a. van NDT) de kijker door het hart van de Londense City. Lees meer


Jan Schouten wint Piket Juryprijs!

Met de Piket Juryprijs beloont de jury een persoon vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio, met name als deze gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. De jury is niet verplicht om elk jaar een Juryprijs uit te reiken, maar doet dat wanneer zij meent een geschikte kandidaat te hebben gevonden. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan niemand minder dan NDT-pianist Jan Schouten.

“Jan Schouten is een levende legende, een bijzonder musicus en een instituut, maar bovenal een alledaagse held. Als begeleidend pianist werkt hij al ruim 40 jaar in alle lagen van de muziek- en danskunst. Bij Nederlands Dans Theater verzorgt hij de muzikale ondersteuning tijdens de repetities. Ook werkte Schouten samen met choreografen Jiří Kylian en Hans van Manen. Zijn spel is altijd bruisend, met humor en emotie voor iedereen voor wie hij speelt“, aldus de jury.


Artistiek leider NDT 2 Gerald Tibbs ontvangt Prijs van Verdienste

Op maandag 16 november 2015 worden, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, de jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 uitgereikt. Dit gebeurt bij aanvang van het Balletgala, de (vanaf dit seizoen) jaarlijkse benefietvoorstelling van het fonds, die ditmaal plaatsvindt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Nederlands Dans Theater is trots om te vermelden dat de Prijs van Verdienste 2015 naar Gerald Tibbs gaat, die al 25 jaar de artistieke leiding heeft over NDT 2.

Lees meer


NDT en Renault genomineerd voor SponsorRing 2015

Nederlands Dans Theater (NDT) en Renault zijn met de case ‘Pas de deux’ genomineerd voor de SponsorRing 2015, in de categorie ‘Kunst en Cultuur’ . De SponsorRing is de jaarlijkse prijs voor de beste sponsorcases van Nederland.

“Wij zijn erg trots op de SponsorRing nominatie voor onze samenwerking met Renault! De nominatie is een erkenning van ons cultureel ondernemerschap, waarbij cultuur en commercie elkaar versterken zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit en artistieke vrijheid van NDT, èn van Renault.”, aldus Janine Dijkmeijer, algemeen directeur NDT.

Op donderdag 26 november is de bekendmaking in De Kromhouthal in Amsterdam.
Lees meer


Winnaar Zwaan Meest Indrukwekkende Dansprestatie 2015

We zijn erg trots op NDT 1 danser Jorge Nozal. Tijdens de Nederlandse Dansdagen heeft hij de 'Zwaan Meest Indrukwekkend Dansprestatie 2015' in ontvangst genomen voor zijn rol in Marco Goeckes Thin Skin. Lees meer

EXTRA KASSA IN VVV CENTRUM DEN HAAG

Vanaf 1 september kunt u kaarten voor onze voorstellingen in het Zuiderstrandtheater ook aanschaffen in het centrum van Den Haag, in het VVV-Uitburo en de hal van de centrale bibliotheek.
Het bespreekbureau is daar geopend van dinsdag t/m zaterdag, van 11:00 uur tot 18:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.


NDT op het Haags UIT Festival

Op zondag 6 september staat de Haagse binnenstad in het teken van het jaarlijkse UIT Festival. Dit gratis festival geeft een overzicht van het komende culturele seizoen. Op verscheidene plekken in Den Haag komt u Nederlands Dans Theater tegen. Bekijk het programma!


Thin Skin en danser Jorge Nozal genomineerd voor Zwaan

We zijn erg trots om aan te kondigen dat NDT 1 danser Jorge Nozal is genomineerd voor de 'Zwaan Meest Indrukwekkend Dansprestatie 2015' voor zijn rol in Marco Goeckes Thin Skin. Dit ballet is op haar beurt genomineerd voor de 'Zwaan Meest Indrukwekkende Dansproductie 2015'!

Over Jorge Nozal en Thin Skin zegt het juryrapport respectievelijk: “Het ultieme fysieke bewustzijn dat Thin Skin van dansers vergt, is slechts sommigen gegeven. Als enkeling stijgt Jorge Nozal daar nog eens bovenuit met een zeldzaam mooie kleurlaag die hij over deze ingenieuze choreografie legt. Het is bijna onmogelijk, zoals Jorge Nozal schakelt tussen lange lyrische lijnen en vlijmscherp gearticuleerde staccato bewegingen.”
[…]
“Onstuitbaar barst in Thin Skin een nieuwe, dieperliggende schil van zachtheid, puurheid en elegantie door de typerende nerveuze, explosieve en beklemmende oppervlakte van Marco Goeckes werk.”

De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Jaarlijks worden de Zwanen uitgereikt in het kader van Festival de Nederlandse Dansdagen, 2, 3 en 4 oktober.

Marco Goecke on Thin Skin


Afscheid van Lucent Danstheater met Souvenir

Op 16 juni 2015, organiseerde Nederlands Dans Theater (NDT) een speciaal event, getiteld Souvenir, ter ere van het Lucent Danstheater, bijna 30 jaar lang de thuisbasis van ons dansgezelschap. Tijdens de ceremonie werd deze video getoond met exclusieve beelden opgenomen tijdens de opening van het gebouw in 1987 van architect Rem Koolhaas, artistiek directeur Jiří Kylián, algemeen directeur Carel Birnie en choreograaf Hans van Manen.

Afscheid van Lucent Danstheater


Welkom bij NDT en een gloednieuw seizoen vol spannende dansvoorstellingen.


Ontdek NDT in het nieuwe seizoen!

"NDT streeft, als productiehuis, de hoogste kwaliteit na in alle expertises. Het gaat niet alleen om talentontwikkeling van onze dansers, maar ook om de ontplooiing van choreografen, balletmeesters, kostuumontwerpers, technici, decorbouwers, logistieke coördinatoren, pianisten, marketeers, fysiotherapeuten, etc. Creatieve mensen zijn vaak bezig met het moment, met het nu. In het ambiëren van deze topkwaliteit is echter het doorgeven van kennis essentieel om een ontwikkeling te kunnen genereren die gericht is op de toekomst.

Met deze toekomst in gedachten werken wij in samenwerking met het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium, Dans- en Muziekcentrum, en de Gemeente Den Haag aan een tijdelijk nieuw productiehuis voor NDT: een verkleind Lucent Danstheater met de meeste van onze Haagse voorstellingen in het Zuiderstrandtheater op Scheveningen. Loslaten, zo leren we, creëert ruimte voor nieuwe en spannende dingen.

Ik kijk ernaar uit u daar te mogen verwelkomen."

Janine Dijkmeijer
Algemeen directeur Nederlands Dans Theater

Blader hieronder door de digitale versie van de nieuwe NDT publicatie.