Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater 1 opent seizoen met nieuwste ball...

Big

Nederlands Dans Theater 1 opent seizoen met nieuwste ballet van Lightfoot en León

23 Sep 2011

Het Nederlands Dans Theater opent het seizoen met balletten van de vier ‘groten’ van het gezelschap: Jiří Kylián, Hans van Manen, Paul Lightfoot en Sol León. Voor het eerst sinds de première in 1994 is Tiger Lily van Jiří Kylián weer te zien. Dit ballet wordt live begeleid door een strijkkwartet van het Residentie Orkest. Huischoreografen Paul Lightfoot (onlangs benoemd tot artistiek directeur van het gezelschap) en Sol León presenteren de wereldpremière van Skipping over damaged area. Van van Manen wordt Fantasía (1993) gedanst. De voorstelling is exclusief in Den Haag en Amsterdam te zien. De première is op 29 september in het Lucent Danstheater te Den Haag.

Paul Lightfoot en Sol León            Skipping over damaged area

Paul Lightfoot en Sol León lieten zich voor hun nieuwste ballet inspireren door hoe een 80-jarige man terugkijkt op zijn leven en door de werking van het geheugen waardoor sommige levenservaringen vergeten worden, en andere overeind blijven. Lightfoot en León gebruiken muziek van het album Harmonielehre van componist John Adams, ondermeer bekend om zijn minimalistische composities.

Naar aanleiding van de inspiratiebron van Lightfoot en León geeft Douwe Draaisma (bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen) voorafgaand aan de voorstelling van 1 oktober in Den Haag een inleiding over zijn boek dat het fenomeen van vergeten onderzoekt: ‘Het Vergeetboek’.

Jiří Kylián                                 Tiger Lily (1994)

Tiger Lily werd in 1994 gemaakt ter ere van de 50ste sterfdag van Mondriaan. Na bestudering van Mondriaans werk, de rechte lijnen en het fysiek van de mens resulteerde het in een ballet waarvan Kylián zegt: ‘…a very emotionally charged choreography with chaotic scenes, irrational behavior, outbursts of uncontrolled emotions, but also some kind of longing for order and quiet….some sort of desire to belong to some structure we can believe in, to share something with someone, or at least be part of something, that might make our short life more worthwhile and more acceptable ….!’ De muziek bij Tiger Lily is van John Cage, Kurtág, Webern en Bach en wordt live uitgevoerd door een strijkkwartet van het Residentie Orkest.

Hans van Manen                             Fantasía (1993)

Fantasía, in recensies destijds ook wel omschreven als ‘één van de beste werken voor het gezelschap gemaakt’, is wederom een kenmerkend van Manen ballet; optimale zeggingskracht met structurele precisie, eenvoud en puurheid. Het is een spel van verleiding tussen drie vrouwen en drie mannen. Van Manen zette Fantasía op een koraalvoorspel, preludium en koraalbewerking in Busoni's pianobewerking van Bach.

Zoek door de 186 nieuwsberichten