Nieuws & Media > Paul Lightfoot nieuwe artistiek directeur Nederlands Dans...

Big

Paul Lightfoot nieuwe artistiek directeur Nederlands Dans Theater

12 Sep 2011

 

Paul Lightfoot, huischoreograaf van Nederlands Dans Theater, volgt per direct Jim Vincent op als artistiek directeur. Lightfoot is sinds 1985 al aan het gezelschap verbonden; eerst als danser, later als choreograaf samen met Sol León. Vanaf 2002 zijn Lightfoot en León huischoreograaf. Lightfoot blijft naast zijn nieuwe functie als artistiek directeur ook huischoreograaf van Nederlands Dans Theater.

Jim Vincent, die vanaf seizoen 2009/2010 aantrad als artistiek directeur, blijft tot en met december 2011 co-artistiek directeur om zijn werkzaamheden over te dragen. Daarna wordt hij artistiek adviseur tot eind seizoen 11/12.

Robert van Leer, sinds augustus 2011 zakelijk directeur van Nederlands Dans Theater, over de benoeming van Paul Lightfoot als nieuwe artistiek directeur: “Het besluit tot deze benoeming komt in een tijd dat er in Nederland zwaar wordt bezuinigd op kunst en cultuur. Nederlands Dans Theater blijft tot onze opluchting in de basisinfrastructuur (BIS), maar heeft natuurlijk ook te maken met de gevolgen van dit nieuwe cultuurklimaat. Wij zien wat de consequenties zijn van de forse bezuinigingen in de cultuursector. Het brengt voor ons, als één van de weinigen in de BIS, extra verantwoordelijkheid met zich mee om tegemoet te komen aan de nieuwe eisen die aan ons gezelschap gesteld worden. Wij zullen nog harder moeten werken om aan die eisen te kunnen voldoen en tegelijk onze (inter)nationale positie te behouden. Dat vraagt om een andere aanpak. Het is moeilijk om afscheid te nemen van Jim Vincent die zich met hart en ziel heeft ingezet voor Nederlands Dans Theater; de afgelopen tweeënhalf jaar heeft hij belangrijke vorderingen gemaakt met het gezelschap. Wij zijn hem daar enorm dankbaar voor”.

Johan van der Werf (waarnemend voorzitter Raad van Toezicht): “Paul Lightfoot is 26,5 jaar aan het gezelschap verbonden en kent elke vezel van dit gezelschap. Zijn artisticiteit en zijn enorme staat van dienst leggen de juiste basis om de toekomst met vol vertrouwen in te gaan”.

Paul Lightfoot (1966, Engeland) trad in 1985 als danser toe tot Nederlands Dans Theater. Al spoedig begon hij ook met choreograferen, samen met Sol León. Zij groeiden uit tot gerenommeerde choreografen en werden in 2002 benoemd tot huischoreografen van Nederlands Dans Theater. Lightfoot en León maakten tot nu toe meer dan 40 choreografieën voor het gezelschap. Hun balletten werden verschillende keren onderscheiden met dansprijzen en worden over de hele wereld gedanst.

Zoek door de 185 nieuwsberichten