Nieuws & Media > Kick off unieke zomercursus Nederlands Dans Theater

Big

Kick off unieke zomercursus Nederlands Dans Theater

14 Jul 2011

Op 8 augustus 2011 breken op de thuisbasis van Nederlands Dans Theater in Den Haag twee gloednieuwe dansweken aan. Dan gaat het gezelschap namelijk van start met de eerste echte eigen ‘Summer Intensive’; een zomercursus voor 60 aanstormende danstalenten. De deelnemers, die uit alle hoeken van de wereld komen, zijn tot de ‘Summer Intensive’ toegelaten na een dvd auditie waaraan ruim 280 dansers meededen. Alle trainingen worden in de eigen studio’s verzorgd door dansers en choreografen van Nederlands Dans Theater en andere professionals die voor het gezelschap werken. Op het programma staan o.a. repertoire van Nederlands Dans Theater en nieuwe creaties. Huischoreograaf Paul Lightfoot geeft een masterclass. De zomercursus wordt op 20 augustus afgesloten met een open avond in het Lucent Danstheater te Den Haag. Hiervoor zijn beperkt kaarten beschikbaar (€ 10,- in voorverkoop, € 12,50 aan deur) via: www.nederlandsdanstheater.nl.

De ‘Summer Intensive’ van Nederlands Dans Theater is de enige zomercursus ter wereld die voor 100% van binnenuit een topgezelschap is opgezet en dat het gehele programma zelfstandig en in eigen huis aanbiedt. Nederlands Dans Theater financiert de cursus uit inschrijfgelden, bijdragen van De Vrienden van Nederlands Dans Theater en diverse giften. Uit deze giften verstrekt Nederlands Dans Theater 16 beurzen aan talentvolle deelnemers. Zij zien dankzij deze financiële steun een droom in vervulling gaan.


Het gezelschap wil met deze zomercursus jong talent inspireren en stimuleren in hun artistieke- en danstechnische ontwikkeling en de eigen dansers van het gezelschap de kans geven zich verder te ontwikkelen als repetitor en/of choreograaf. Om een brug te slaan tussen dansopleidingen en een professioneel gezelschap zijn er twee plekken vergeven aan één dansstudent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en één aan de winnaar van de prestigieuze dansprijs van het Concours Prix de Lausanne.
Dat er doorgaans veel talent onder de deelnemers aanwezig is, bewezen de drie edities van de voorloper van de ‘Summer Intensive’: de - inmiddels opgeheven - Maximum Dance Course. Hier kwamen vier dansers uit voort die uiteindelijk vanuit de zomercursus en de officiële audities een plek in Nederlands Dans Theater 2 bemachtigden: Marne en Myrthe van Opstal, Arina Trostyanetskaya en David Ledger.


Ook zijn er workshops voor amateur dansers van jong tot oud (deze zijn nog open voor deelname, zie de website onder ‘publieksprogramma’).
Kijk hier voor kaarten voor de open avond op 20 augustus, meer informatie en het volledige programma.