Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater blijft in de culturele basisinfra...

Big

Nederlands Dans Theater blijft in de culturele basisinfrastructuur

11 Jun 2011

Nederlands Dans Theater blijft in de culturele basisinfrastructuur (BIS). Dit kondigde staatssecretaris Zijlstra aan in de brief (“Meer dan kwaliteit: een nieuwe visie op cultuurbeleid”) die hij 10 juni aan de Tweede Kamer stuurde.

Edwin van Huis, zakelijk directeur van Nederlands Dans Theater, over het besluit van de staatssecretaris: ‘Wij zijn ontzettend blij dat er naar onze argumenten en de enorme brede steun voor Nederlands Dans Theater uit de (inter)nationale culturele wereld is geluisterd en Nederlands Dans Theater in de BIS kan blijven zodat wij onze (inter)nationale positie kunnen behouden. Met de generieke korting van 5%, kunnen we invulling (blijven) geven aan al onze taken, zowel die binnen Den Haag, binnen Nederland als internationaal. Wij zijn iedereen die ons de afgelopen weken heeft gesteund, ontzettend dankbaar.’

Zijlstra gaat met zijn besluit in tegen het advies van de Raad voor Cultuur d.d. 29 april (‘Noodgedwongen keuzen’). In dit advies stelde de Raad voor om de subsidie aan Nederlands Dans Theater met 40 tot 50% te verlagen. Verder plaatste de Raad het dansgezelschap in de orde van ‘regionale dansvoorziening’ voor Den Haag en omstreken. De directie van Nederlands Dans Theater was verbijsterd over dit advies dat de Raad van Cultuur. De petities die het gezelschap in binnen- en buitenland opzette om protest aan te tekenen tegen dit advies, werden door meer dan 10.000 mensen waaronder publiek, dansgrootheden en bekende Nederlanders, ondertekend.

Nederlands Dans Theater is al vele decennia één van ’s werelds meest vooraanstaande moderne dansgezelschappen waaruit dansgrootmeesters als Ji??í Kylián, Hans van Manen, Paul Lightfoot en León en vele andere beroemde choreografen en dansers zijn voortgekomen. Het gezelschap is op nationaal- en internationaal gebied het boegbeeld van de Nederlandse moderne dans.

Zoek door de 185 nieuwsberichten