Nieuws & Media > Gouden Zwaan voor Shirley Esseboom

Big

Gouden Zwaan voor Shirley Esseboom

21 Okt 2009

11 oktober 2009

 De Dansjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw-directies (VSCD) heeft Shirley Esseboom onderscheiden met de Gouden Zwaan 2009. De jury prijst haar beheerste techniek en prachtige lijnen die haar in de dans tot het hoogst bereikbare niveau brachten. Esseboom danste vijftien jaar bij Nederlands Dans Theater waar zij een van de gezichtsbepalende dansers was in vele creaties van Ji??í Kylián, Lightfoot León, Hans van Manen en andere meesterchoreografen. De Gouden Zwaan werd uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans op 10 oktober in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 De VSCD Dansjury over Shirley Esseboom: ‘Deze in Nederland geboren en opgeleide danseres heeft het publiek van het Nederlands Dans Theater vijftien jaar lang laten genieten van haar indrukwekkende podiumprestaties. Gedurende haar dansloopbaan maakte Esseboom een gestage ontwikkeling door en greep zij nieuwe uitdagingen steeds met beide handen aan. Haar beheerste techniek en prachtige lijnen brachten haar in de dans tot het hoogst bereikbare niveau.
Shirley Esseboom was bij het Nederlands Dans Theater een gezichtsbepalende danseres in talloze, zeer uiteenlopende rollen in werk van met name Jirí Kylián, Lightfoot León en Hans van Manen. Met haar toewijding aan de dans, haar
dienstbaarheid aan de choreografie, haar overduidelijke plezier in het dansen en, het allerbelangrijkste, haar artistieke gevoeligheid, wist Esseboom keer op keer te overtuigen. Haar pure inleving in de dans en haar ingetogen uitstraling werkten als een magneet. Nu zij het Nederlands Dans Theater heeft verlaten om zich met hart en ziel te storten op het coachen van jonge danstalenten, zijn er talrijke beelden van deze bijzondere danseres die voor altijd op het netvlies van dansliefhebbers zullen blijven staan.’ (juryrapport VSCD Dansjury 2009)

Shirley Esseboom in een eerste reactie:’Dit komt als een grote verrassing. Ik vind het een prachtig cadeau voor mijn hele danscarrière. Voor mij is dit van diepe spirituele betekenis, ik zie het als een gift van God’.

 Huischoreografen van Nederlands Dans Theater, Ji??í Kylián, Paul Lightfoot en Sol León zeggen over Esseboom:

‘Shirley, I watched her grow from a child to a woman, and from a young dancer to a mature artist. A very special trip. I am happy for her to be on it in such a special way’ (Kylián).

Paul Lightfoot en Sol León: ‘For Sol and I, Shirley was always inspirational to create with in the studio. It was on stage though, when she would transform into the soulfull artistic beauty which captured everyone’s eye, as does the colourfull butterfly’

 Shirley Esseboom (Den Haag, 1975) werd opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1993 begon zij als jonge danseres bij het Nederlands Dans Theater II. Vier jaar later volgde de overstap naar het Nederlands Dans Theater I. Bij dit wereldberoemde gezelschap danste zij tot vlak voor de zomer van 2009, met onderbreking van slechts één seizoen om bij Les Ballets de Monte-Carlo te werken (2003-2004). In 1998 won Esseboom de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79. Datzelfde fonds beloonde haar in 2008 met de Prijs van Verdienste met de woorden: ‘Shirley is een danseres geworden met een volstrekt eigen, herkenbaar signatuur, met een sterke persoonlijkheid die altijd zoekend blijft naar mogelijkheden tot verdere nuancering en verdieping in de vele zeer verschillende door haar gedanste choreografieën. Dit alles voortkomend uit de evidente liefde voor en toewijding aan het dansvak’ (juryrapport Stichting Dansersfonds ’79).

Esseboom is momenteel werkzaam als dansdocente en freelance danseres.’Als ik de komende dansgeneratie iets kan bijbrengen om de liefde voor de dans te behouden, is mijn missie geslaagd’ aldus Esseboom in een interview (Trouw, 11 augustus 2009).

Een willekeurige greep uit de vele choreografieën waarin Esseboom danste:
Stamping Ground (haar debuutballet), Bella Figura, Petite Mort, Wings of Wax, Overgrown Path, Tar and Feathers, Toss of a Dice, Sinfonietta, Whereabouts Unknown, Forgotten Land, No more play, Sweet dreams, Arcimboldo, Falling Angel, Claude Pascal van Jiri Kylián;

Speak for Yourself, Silent Screen, Skew Whiff, Shoot the Moon en Signing Off  van Paul Lightfoot en Sol León;

Deja Vu, Monologue/Dialogue en Two van Hans van Manen.  

 De Gouden Zwaan is de loopbaanprijs van de VSCD en is een speciale prijs die wordt uitgereikt naar het inzicht van de jury aan die danser/danseres of choreograaf werkzaam in Nederland, van wie gesteld kan worden dat deze een indrukwekkende of belangwekkende prestaties heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar carrière als danser(es) of choreograaf. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt.

De VSCD Dansjury 2009 bestaat uit: Gemma Jelier, Roland Helmer, Karin Schnabel, Simone Mager, Tim Persent, Mirjam van der Linden, Jasper Weck en Hildegard Draaijer.

 Voor meer informatie over de dansprijzen van de VSCD zie: www.vscd.nl

Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen zie: www.nederlandsedansdagen.nl

Zoek door de 185 nieuwsberichten