Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater verbijsterd over advies Raad voor...

Big

Nederlands Dans Theater verbijsterd over advies Raad voor Cultuur

02 Mei 2011

 De directie van Nederlands Dans Theater is verbijsterd over het advies dat de Raad van Cultuur afgelopen vrijdag aan de staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra uitbracht. In dit advies stelt de Raad voor om de subsidie aan Nederlands Dans Theater met 40 tot 50% te verlagen. Verder plaatst de Raad het dansgezelschap in de orde van ‘regionale dansvoorziening’ voor Den Haag en omstreken. Nederlands Dans Theater is al vele decennia één van ’s werelds meest vooraanstaande moderne dansgezelschappen waaruit dansgrootmeesters als Ji??í Kylián, Hans van Manen, Lightfoot&León en vele andere beroemde choreografen en dansers zijn voortgekomen. Het gezelschap is op nationaal- en internationaal gebied het boegbeeld van de Nederlandse moderne dans.

De directie van Nederlands Dans Theater laat in een ingezonden brief aan de Volkskrant weten teleurgesteld te zijn over het advies van de Raad. Zij verwijten de Raad enerzijds niet te willen kiezen en anderzijds toch draconisch te willen bezuinigen. ‘…de motorzaag is gepakt en er zijn van alle instellingen, groot of klein, goed of slecht, nuttig of ballast, grote stukken afgezaagd. Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, wees er ook al op: “bij iedereen een been eraf, zodat iedereen mank loopt”. Bij het Nederlands Dans Theater is het veel meer dan een been geworden, daar zijn per ongeluk beide benen en armen eraf gegaan. En dat bij een instelling die een begroting heeft die uit weinig meer bestaat dan uit salarissen voor dansers en dus met dit soort bezuinigingen helemaal geen kant op kan.’

Verschillende visitatiecommissies hebben het dansgezelschap de afgelopen jaren op artistiek- en zakelijk niveau zeer positief beoordeeld. In december 2010 schreef zij dat Nederlands Dans Theater qua artistieke kwaliteit van het hoogste niveau is.

Het gezelschap geeft jaarlijks meer dan 150 voorstellingen in binnen- en buitenland en is een graag geziene gast bij staatsbezoeken. Het is daarmee een ambassadeur van Nederland en de Nederlandse cultuur, en die verdient meer dan de provinciale aanpak die de Raad nu voorstelt. De directie van het NDT zegt hierover: “de Raad vindt dat het NDT een ‘regiovoorziening’ moet worden voor Den Haag en omstreken, en geen internationaal of zelfs maar nationaal gezelschap. Optredens in het buitenland moeten een uitzondering zijn vindt de Raad, optredens moeten zich vooral richten op Hoek van Holland, Rijswijk, Voorburg en Wassenaar en niet op New York, Melbourne of Buenos Aires. Het advies is verbijsterend in al zijn provincialisme. Ons publiek zit overal in de wereld, en dat publiek bepaalt of het NDT een internationaal of een regionaal gezelschap is, niet de Raad.”

Beluister via deze link het interview op Radio 4, met zakelijk directeur Edwin van Huis over de reactie van het Nederlands Dans Theater op het advies van de Raad voor Cultuur.

Zoek door de 185 nieuwsberichten