Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater I sluit seizoen af met reprisepro...

Big

Nederlands Dans Theater I sluit seizoen af met repriseprogramma

28 Apr 2011

Met het repriseprogramma ‘Reconsider’ sluit Nederlands Dans Theater I het seizoen 2010/2011 in Nederland af. Het programma bestaat uit twee werken van Ji??í Kylián (Forgotten Land en Mémoires d’Oubliettes) en een van Medhi Walerski (Underneath). De muziek is onder andere van Benjamin Britten en Dimitri Shostakovich en wordt live uitgevoerd door Holland Symfonia onder leiding van Otto Tausk. De première is op 12 mei, Lucent Danstheater Den Haag. Daarna volgt een tournee door Nederland.

Ji??í Kylián: Mémoires d’Oubliettes

Met Mémoires d’Oubliettes (2009) nam Kylián na 36 jaar afscheid als huischoreograaf van Nederlands Dans Theater. Oubliettes staat in het Frans voor een onderaardse kerker waarin in de Middeleeuwen veroordeelden werden gegooid, en vergeten. ‘Deze nieuwe creatie heeft de lading van een afscheidsballet, dat Kylián’s kenmerkende sarcastische humor draagt en zijn gevoel voor het tragikomische. Het is ook een gelaagd ballet dat behalve verwijzingen naar Kylián’s vertrek, tal van reminiscenties aan zijn omvangrijke oeuvre bij Nederlands Dans Theater bevat. Net als in Tar and Feathers gebruikt de Tjechische choreograaf ook nu weer gesproken tekstfragmenten van de Ierse schrijver Samuel Beckett. De verwantschap van Kylián met de Ierse meester van het sobere woord en van het absurdistische theater is even groot als die met de Tsjechische schrijver Franz Kafka’ (uit: ‘Constant in verandering’, Isabella Lanz).

‘Kylián is als vanouds briljant. Mémoires d’Oubliettes is een contemplatie van komen en gaan, van lichaam en geest – een overweldigend artistiek statement.‘ (Trouw 2009)

Medhi Walerski: Underneath

Underneath uit 2009 was Walerski’s eerste creatie voor zijn collega-dansers van Nederlands Dans Theater I. Componist Dimitri Shostakovich en de Chinese kunstenaar Yang Yi  inspireerden Walerski bij het maken van Underneath. Shostakovich’ live uitgevoerde Chamber Symphony en een sober decor met videoprojecties vormen de omgeving waarin acht dansers een wereld schetsen waarin de mens op de vlucht is en probeert af te werpen wat niet ‘eigen’ is. Uiteindelijk herwint de mens de vrijheid om te kunnen ‘zijn’.

‘De echte briljante twist in het programma zit echter in de keuze voor Medhi Walerski… Deze jonge maker uit de eigen gelederen van het Nederlands Dans Theater levert hier voor het eerst een stuk af voor het grote gezelschap: Underneath. Wat een binnenkomer!... Walerski weet een eigentijdse draai te geven aan de virtuoze en oogverblindende bewegingskwaliteit waar het Nederlands Dans Theater zo beroemd om is. Underneath past naadloos in de traditie van het gezelschap en staat tegelijkertijd in met beide benen in het nu’ (De Groene Amsterdammer, 5 december 2008)

Ji??í Kylián: Forgotten Land

Kylián maakte Forgotten Land (1981, Stuttgarter Ballett) op Sinfonia da Requiem van Benjamin Britten. Hij was bij de creatie van Forgotten Land geïnspireerd door deze muziek, de geboortestreek van Britten (de Engelse kuststreek East Anglia) en een schilderij van Munch, waarop drie vrouwen worden afgebeeld in verschillende levensfasen. Kylián schreef in 1981: ‘Forgotten Land heeft in mijn ballet te maken met de tegenstellingen die zich in elke bestaansvorm voordoen – polariteiten die uit ons bestaan noodzakelijkerwijze naar voren komen. Het vergeten land – voor componist Benjamin Britten was dat East Anglia, een Engels graafschap – is niet alleen de grond voor mens en ras, flora en fauna maar ook de grondstemming voor de muziek die onderworpen is aan verandering, aan zinken in de zee. Maar voor het zover komt zijn er oneindig veel indrukken van buitenaf naar binnen en andersom….Vergeten betekent niet wegvagen, vernietigen – land, zelfs een verzonken kust, verdwijnt eigenlijk nooit.

Een requiem heeft in zich het raken aan de grenzen van het bestaan. Brittens Sinfonia da Requiem dat in het laatste deel in een soort wiegelied overgaat, doet dwingend denken aan de bloedsomloop van het leven, aan drie stadia van de wedergeboorte. En zelfs wat vergeten leek duikt dan weer op’.

Om kaarten te bestellen, klik hier.

Zoek door de 185 nieuwsberichten