Nieuws & Media > Nieuwe functie zakelijk directeur Nederlands Dans Theater

Big

Nieuwe functie zakelijk directeur Nederlands Dans Theater

14 Dec 2010

Jet de Ranitz, zakelijk directeur van Nederlands Dans Theater, wordt per 1 april 2011 de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Zij volgt Olchert Brouwer op, die met pensioen gaat. De Ranitz werd in 2006 zakelijk directeur van Nederlands Dans Theater. Opeenvolgende visitatiecommissies hebben het zakelijk beleid onder De Ranitz als zeer positief beoordeeld. Zij draagt het gezelschap dan ook in financieel gezonde staat over aan een opvolger, die de komende maanden gezocht zal worden.

Jet de Ranitz (Den Haag, 1970) is sinds 2006 zakelijk directeur en voorzitter van het bestuur van Nederlands Dans Theater. Zij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de artistieke- en zakelijke visie rond de nieuwe huisvesting van Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de Gastprogrammering van Lucent Danstheater. In dit kader was zij tevens lid van de architectenselectiecommissie, die recentelijk Neutelings Riedijk architecten aanwees als winnaar van de prijsvraag.

De Ranitz heeft zich ingezet voor het culturele veld. Zo was zij ondermeer voorzitter van het Jeugdcultuurfonds, bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen en de DOD, vice-voorzitter van de Commissie Cultuurprofijt (2007-2008) en lid van de Adviescommissie Inkomstennorm Cultuur (2009).

Zij trad in november toe tot de Raad van Toezicht van het Institut Néerlandais in Parijs. Daarnaast is zij lid van de “Club van 28”, de adviesraad van NOC-NSF voor Olympische sportontwikkeling.

Voor haar aantreden bij Nederlands Dans Theater, was zij directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.

De Ranitz zegt dat zij het dansgezelschap, ondanks de zware economische tijden, met een gerust hart achterlaat en ziet de toekomst van Nederlands Dans Theater met vertrouwen tegemoet omdat de groep zakelijk en financieel op orde is en de artistiek directeur Jim Vincent de teugels goed in handen heeft.

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Gerrit Zalm over het vertrek van De Ranitz: "Als voorzitter van de Raad van Toezicht heb ik gemengde gevoelens. De nieuwe baan van Jet de Ranitz is een erkenning van haar leiderschaps- en managementkwaliteiten, waarvan het Nederlands Dans Theater vijf jaar heeft mogen profiteren. Dat we haar verliezen stemt tot treurnis. Het NDT staat er mede dank zij Jet goed voor qua organisatie en financiën. Hopelijk wordt deze goede uitgangspositie niet overschaduwd door onevenredige
bezuinigingen op een gezelschap dat qua moderne dans tot de absolute wereldtop behoort."

Jim Vincent, artistiek directeur Nederlands Dans Theater:

“Het spreekt voor zich dat het erg betreur dat mijn collega en samenwerkingspartner Nederlands Dans Theater gaat verlaten. Tegelijkertijd ben ik erg blij voor Jet en sta ik achter haar besluit om deze prachtige nieuwe kans te pakken. Wij zijn Jet bijzonder dankbaar voor alles wat zij onze organisatie heeft gegeven en wensen haar veel succes met deze nieuwe uitdaging.”

Website van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Zoek door de 186 nieuwsberichten