Nieuws & Media > Eerste avondvullende programma Lightfoot León bij Nederla...

Big

Eerste avondvullende programma Lightfoot León bij Nederlands Dans Theater

18 Nov 2010

Voor het eerst in het bestaan van Nederlands Dans Theater programmeert Jim Vincent, artistiek directeur van het gezelschap, een avond met uitsluitend werk van zijn huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León. Op het programma ‘Unleash’ van Nederlands Dans Theater I staan twee balletten van het choreografenduo: de reprise van Sehnsucht (2009) en de wereldpremière van Schmetterling. Het oeuvre van de huischoreografen van Nederlands Dans Theater I komt met deze wereldpremière op veertig te staan. De première van ‘Unleash’ is op donderdag 25 november, Lucent Danstheater, Den Haag.

Paul Lightfoot en Sol León - Sehnsucht (2009)

Sehnsucht (heimwee, sterk verlangen) werd na de première in 2009 door de danscritici ontvangen met termen als ‘wereldklasse’, ‘gedanste, klassieke tragikomedie’, ‘oogstrelende, theatrale vormgeving’.

Inmiddels staan de choreografen bekend om hun sterke toneelbeeld met sferisch decor-, licht en kostuumontwerp. In Sehnsucht vertaalt zich dat ondermeer naar een imposant decor met een draaiende huiskamer vol symboliek.

De choreografen hebben het slot van het ballet nieuw gecreëerd omdat het oorspronkelijke einde naar hun mening niet bij hun bedoelingen paste. Sehnsucht is gezet op muziek van Beethoven en wordt door vijftien dansers gedanst.

‘We realiseren ons in Nederland te weinig wat voor goud we in handen hebben met het choreografenduo Lightfoot/León van het Nederlands Dans Theater. Hun nieuwste werk Sehnsucht voor Nederlands Dans Theater I is van wereldklasse; groot van hart en groot van inzicht.’  (Trouw, mei 2009)

Sol León en Paul Lightfoot - Wereldpremière Schmetterling

In hun nieuwste creatie Schmetterling slaan León en Lightfoot op muzikaal gebied een nieuwe weg in. Het contrast tussen Sehnsucht en Schmetterling belooft dan ook groot te worden volgens de choreografen. Zij gebruiken muziek van Max Richter en The Magnetic Fields (onder andere delen uit het album 69 Love Songs geschreven door Stephin Merritt).

Schmetterling is voor elf dansers gemaakt en is het veertigste ballet van het choreografenduo voor Nederlands Dans Theater.

Zoek door de 186 nieuwsberichten