Nieuws & Media > Novelle Christiaan Weijts voor jubilerend Nederlands Dans...

Big

Novelle Christiaan Weijts voor jubilerend Nederlands Dans Theater

21 Okt 2009

9 oktober 2009

 Schrijver Christiaan Weijts lanceert op zaterdag 10 oktober 2009 zijn novelle De Etaleur. Hij schreef deze novelle ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater waar hij zich liet inspireren door dansers en choreografen. De lancering vindt plaats tijdens het Gala van de Nederlandse Dans, in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 De 148 pagina’s tellende novelle is het resultaat van een samenwerking tussen uitgeverij de Arbeiderspers, Christiaan Weijts en het Nederlands Dans Theater. Weijts kreeg daarbij de volledige artistieke vrijheid. Het boek gaat dan ook niet zozeer over dans, maar is het resultaat van Weijts’ zoektocht naar verbanden tussen dans en literatuur. ’Bij eerdere boeken heb ik altijd al één oog gericht gehad op andere kunstdisciplines, maar die heb ik niet zo dicht op de huid kunnen meemaken als ik nu kon bij de dans. Iets daarvan is in deze novelle doorgesijpeld. Hoe en waar dat precies is gebeurd, hoeven lezers niet eens te weten, want dat weet ik zelf ook niet. Als ze maar het gevoel krijgen dat de zinnen door de dans zijn aangeraakt, dan ben ik meer dan tevreden’, aldus Weijts in het gesprek tussen hem, Paul Lightfoot en Sol León, dat achterin de novelle is opgenomen.

 Nederlands Dans Theater zocht deze samenwerking vanuit het idee van het experiment en de interesse in kruisbestuivingen tussen de verschillende kunstvormen. Weijts heeft in de voorbereiding van zijn boek veel tijd doorgebracht in de studio’s van Lucent Danstheater en gesprekken gevoerd met Jir??í Kylián, Hans van Manen, Johan Inger, Paul Lightfoot en Sol León.

 De Etaleur is een vrolijke, kleine roman over de choreografie van een metropool en de condition humaine van bewoners van een geglobaliseerde wereld. Het boek verschijnt als paperback en is te koop in de boekhandels (€15). Op de cover staat Valentina Scaglia, danser Nederlands Dans Theater I (fotografie: Daisy Komen).

 Christiaan Weijts (1976) is een veelbelovende schrijver. Voor zijn debuut Art.285b (2006) ontving hij de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor. Met zijn tweede boek Via Cappello 23 (2008) staat hij op de toplijst voor de AKO Literatuurprijs 2009. Daarnaast is Weijts columnist bij nrc.next en De Groene Amsterdammer.

 Het Gala van de Nederlandse Dans is onderdeel van de Nederlandse Dansdagen op 9, 10 en 11 oktober. Tijdens het Gala worden tevens de prestigieuze Zwanen (VSCD-dansprijzen) uitgereikt. Nederlands Dans Theater heeft twee nominaties.

Voor meer informatie over:

De Arbeiderspers: www.arbeiderspers.nl

Christiaan Weijts: www.christiaanweijts.nl

Zoek door de 186 nieuwsberichten