Nieuws & Media > Nederland schreeuwt om cultuur!

Big

Nederland schreeuwt om cultuur!

04 Nov 2010

Het nieuwe kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is geïnstalleerd. Volgens het regeerakkoord wordt er 200 miljoen euro bezuinigd op Kunst & Cultuur. Hierbij ligt het accent op de podiumkunsten, omdat erfgoed en bibliotheken moeten worden ontzien – 200 miljoen euro is 55% van het huidige podiumkunsten budget en 32% van de Total Rijksbegroting voor Kunst & Cultuur. Bovendien wordt er nog eens 100 miljoen ingeboekt door een verhoging van het BTW tarief op tickets aan de kassa van 6,5% naar 19%. Dit betekent een prijsverhoging per 2011 van 13% voor onze bezoekers.

In tijden van recessie moet er worden bezuinigd. Dat geldt ook voor Nederlands Dans Theater en onze collega’s in de culturele sector. Echter, deze bezuiniging is buitenproportioneel: de beoogde coalitie wil in totaal 18 miljard bezuinigen, wat 7% is van de totale Rijksbegroting. Op de sector Kunst & Cultuur wordt veel meer bezuinigd.  Bovendien levert dit in geld weinig op. De schade in de sector is des te groter.

Op zaterdag 20 november was er een grote landelijke publieksmanifestatie tegen deze draconische maatregelen. Voor een filmpje daarvan, klik hier.

Ook u kunt helpen. Door op de website www.stopculturelekaalslag.nl  de petitie tegen de onevenredige bezuinigingen te tekenen. Voor meer informatie over de landelijke acties, zie: www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Op 22 november werden de acties afgesloten met een landelijke manifestatie in de Heineken Music Hall. Nederlands Dans Theater deed daaraan mee met de presentatie van Shutters Shut (Lightfoot en León). 

Wij danken u voor uw steun en hopen u snel te zien bij Nederlands Dans Theater!

Lees hier meer over de actie 'Nederland schreeuwt om cultuur!'

Bekijk hier het campagnefilmpje van 'Nederland schreeuwt om cultuur'.

Klik hier voor de Haagse actie: Den Haag schreeuwt om ‘Kultuâââhh’

Zoek door de 186 nieuwsberichten