Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater I opent seizoen met Kylián, Forsy...

Big

Nederlands Dans Theater I opent seizoen met Kylián, Forsythe en Inger

02 Sep 2010

Het nieuwe seizoen start bij Nederlands Dans Theater I met twee reprises van bewezen succesnummers: Bella Figura van Ji??í Kylián en William Forsythe’s Of Any if And. Daarnaast presenteert Johan Inger een wereldpremière. Deze triple bill is te zien in het programma ‘Retouch’ en gaat op 23 september in première in het Lucent Danstheater, Den Haag. Daarna volgt een tournee door Nederland.

Of Any if And                           William Forsythe

Of Any If And van William Forsythe werd in 1995 gecreëerd voor Ballet Frankfurt en ging in 2005 bij Nederlands Dans Theater I in première. Het is een postmodern stuk waarbij dans en taal de dialoog aangaan. Twee dansers spreken flarden teksten uit die opgaan in het gesamplede geluid van componist Thom Willems tegen een decor van steeds wisselende losse geschreven woorden. De dans is gefragmenteerd, scherp en tegelijk intiem.

‘Taal en beweging stonden nog nooit zo dicht bij elkaar’

(Trouw, 10 oktober 2005)

Bella Figura                             Ji??í Kylián

In Bella Figura (1995) is Kylián’s fascinatie voor de schemerzone tussen de werkelijkheid van het leven en van de fantasie zichtbaar en voelbaar. De vormen en beelden vloeien op harmonieuze wijze samen met een collage van renaissance- en barokmuziek van Antonio Vivaldi, Giuseppe Torelli en Giovanni Battista Pergolesi. Kylián schreef ten tijde van de première in 1995: “…Het is alsof je je op de drempel van een droom bevindt. Je staat in het donker en je staart in een scherp licht met gesloten ogen - en je twijfelt aan absoluut alles in onze zogeheten werkelijkheid. Het moment waarop de droom binnendringt in ons leven en het leven in onze dromen - dat is het punt waar mijn nieuwsgierigheid gewekt wordt….”

NRC Handelsblad over Bella Figura:'Die sidderende benen, die over het toneel glijdende passen, die kronkelende ledematen, die robotachtige korte schokjes in de romp, die ongewone draaiingen in het lichaam, die schichtig reppende voeten, ze zijn allemaal als flitsende hersenspinsels die tezamen de meest prachtige, meest griezelige, meest spannende en verdrietige vertellingen over het leven maken.’ (13 oktober 1995)

 Wereldpremière                       Johan Inger

Na dissolve in this (2009), is de wereldpremière die Johan Inger voor het programma ‘Retouch’ maakt, zijn tweede creatie in zijn nieuwe rol als ‘associate choreographer’ van Nederlands Dans Theater. Inger laat zich voor zijn nieuwe stuk onder andere inspireren door de muziek van Arthur Russell.

Programmawijziging seizoen 2010/2011

Wegens zwangerschap komt de wereldpremière van Crystal Pite in het programma ‘Entwine’ te vervallen. De Canadese choreograaf Aszure Barton zal haar vervangen en maakt een nieuwe creatie. Barton werkt momenteel als choreograaf bij The Banff Centre in Canada en bij The Baryshnikov Arts Center in New York. Daarvoor, van 2005 tot 2008, werkte ze als huischoreograaf bij BJM Danse Montreal. Aszure Barton heeft sinds 2002 haar eigen dansgezelschap in New York: Aszure Barton & Artists.

Zoek door de 185 nieuwsberichten