Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater en Residentie Orkest brengen were...

Big

Nederlands Dans Theater en Residentie Orkest brengen wereldpremière compositie Philip Glass

21 Apr 2010

Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest bundelen hun krachten voor het slotprogramma van het jubileumseizoen ‘Opus 589 & 590’. Zij brengen de wereldpremière van de nieuwe compositie van Philip Glass: ‘Double Concerto for Violin, Cello and Orchestra’. Glass schreef deze compositie speciaal voor de wereldpremière van de nieuwe choreografie van huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León ‘Swan Song’. ‘Associate choreographer’ Crystal Pite maakt haar vierde ballet voor Nederlands Dans Theater I: ’Plot Point’.

De première van ‘Opus 589 & 590’ is op 22 april, 20.15 uur in Lucent Danstheater Den Haag, in aanwezigheid van Glass. Daarna volgt een tournee door Nederland. Alle voorstellingen worden live begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Jurjen Hempel.

De muziek van Philip Glass is al jaren een van de inspiratiebronnen van Paul Lightfoot en Sol León. Zij gebruikten bestaande muziek van Glass in vele choreografieën. Ten tijde van de programmering van het jubileumseizoen besloot voormalig artistiek directeur Anders Hellström Philip Glass te vragen een compositie voor een choreografie van Paul Lightfoot en Sol León te maken. Dankzij de samenwerking met het Residentie Orkest is dit gelukt. ‘Swan Song’ is de eerste choreografie die Lightfoot en León op speciaal voor hen gecomponeerde muziek hebben gemaakt.

Danser Stefan ?eromski (1966) neemt met dit stuk afscheid van zijn danscarrière. Hij danste vanaf zijn komst bij Nederlands Dans Theater I in 1993 in elke productie van Lightfoot en León en was voor hen van grote artistieke betekenis.

Glass is onder het grote publiek bekend van zijn vele composities voor film.

Ook Crystal Pite gebruikt muziek van een componist die filmmuziek heeft gemaakt: Bernard Herrmann (onder andere bekend van zijn muziek voor de films van Alfred Hitchcock).

De filmmuziek van Herrmann was voor Pite het beginpunt van de creatie van ‘Plot Point’. Zij heeft zich tijdens het creatieproces ook laten inspireren door de structuren van scenarioscripts en de techniek van het scenarioschrijven.

‘Plot Point’ is Pite’s vierde ballet voor Nederlands Dans Theater I. Eerder bracht ze Pilot X, The Second Person en Frontier.

De titel van het programma ‘Opus 589 & 590’ refereert aan de omvang van het repertoire dat Nederlands Dans Theater in zijn vijftig jarig bestaan heeft opgebouwd. Fotografie van dit programma is van Joris-Jan Bos en Rahi Rezvani.

Behalve Stefan ?eromski, verlaten de volgende dansers van Nederlands Dans Theater I na dit seizoen het gezelschap: Nina Botkay, Aurélie Cayla, Kenta Kojiri, Sandra Marín García, Ji??í Pokorný, Idan Sharabi, Lukáš Timulak, Lesley Telford.

Dansers die toe zullen treden: Yolanda Martín, Parvaneh Scharafali, Brett Conway, Brigel Gjoka, Silas Henriksen, Rupert Tookey, Anton Valdbauer en Medhi Walerski.

Zoek door de 186 nieuwsberichten