Nieuws & Media > Jiří Kylián-ring voor Janine Dijkmeijer

Big

Jiří Kylián-ring voor Janine Dijkmeijer

24 Jan 2014

Tijdens het Holland Dance Festival Gala op zaterdag 25 januari is de Jiří Kylián-ring uitgereikt aan Janine Dijkmeijer. Kort geleden werd bekend dat zij per 1 maart de functie zal gaan bekleden van algemeen directeur van Nederlands Dans Theater. De naamgever van de prestigieuze prijs was ruim dertig jaar als artistiek directeur en huischoreograaf aan NDT verbonden.

De voormalig danseres richtte in 2003 het internationaal dansfilmfestival Cinedans op, dat in tien jaar tijd de hoogste rang van internationale dansfilmfestivals bereikte. Als cultureel ondernemer verzorgde Dijkmeijer bovendien het management van verschillende culturele instellingen. In 2009 richtte ze samen met choreografe Nicole Beutler het moderne dansgezelschap NBprojects op. Sinds 2012 is zij zakelijk leider van Het Nationale Ballet, dat zij per 1 maart verlaat. Daarnaast oefende Dijkmeijer adviesfuncties uit bij onder meer de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.


De Jiří Kylián-ring werd in 2006 geïnitieerd door de Nederlandse Dansdagen als teken van bewondering voor zijn meesterschap. Aan Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. Hij overhandigde in 2008 de ring aan danser/choreograaf Michael Schumacher, die de ring op zijn beurt in 2010 doorgaf aan lichtontwerper Ellen Knops. In 2012 ontving Ingrid Wolff, artistiek leider 2 Turven Hoog, de prijs.

Zoek door de 186 nieuwsberichten