Nieuws & Media > Grote namen, kleiner podium voor NDT 2

Big

Grote namen, kleiner podium voor NDT 2

21 Jan 2014

Het tweede en laatste programma van NDT 2 voor dit seizoen, gaat op 6 maart in première in Theater aan het Spui. Artistiek directeur Paul Lightfoot kiest er bewust voor om grote namen naar het kleinere podium te brengen; een positieve stimulans voor gevestigde choreografen zoals Johan Inger om op een andere manier te werk te gaan.

In de intieme ruimte wordt de focus automatisch verlegt naar de pure essentie van de choreografie. Programma B toont naast een wereldpremière van de inventieve Inger de reprise Postscript van Léon & Lightfoot. De voorstelling is tot en met 17 april in theaters in Nederland te zien.

Kaarten reserveren

 

Postscript
Een energiek trio en twee duetten vol innovatief partnerwerk spelen zich af in ongrijpbare werelden die elkaar nauwelijks kruisen. Live op het toneel brengen een violist en een pianist de muziek van Philip Glass tot leven. De choreografie van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot ging in 2005 in première in het Lucent Danstheater en wordt nu voor het eerst opgevoerd in de sfeervolle zaal van Theater aan het Spui.

“Een proeve van hun prille meesterschap. In dit werk zijn alle typerende ingrediënten van het duo aanwezig: een magistrale muzikaliteit, een voortreffelijke efficiënte vormgeving en een even lyrische als cartoonesk-weerbarstige bewegingstaal.” Trouw

Wereldpremière
Voormalig NDT 1 danser Johan Inger (Stockholm, 1976) is sinds 2009 associate choreographer bij het gezelschap. De Zweed maakte in 1995 een droomstart als choreograaf met het ballet Mellantid, dat met diverse prijzen werd onderscheiden. Na dit debuut creëerde Inger talrijke choreografieën, voor zowel NDT 1 en 2 als voor andere gezelschappen. Hij groeide uit tot een inventieve choreograaf, wiens stijl varieert van komisch en theatraal tot aards en organisch.
Recentelijk maakte Inger voor NDT 2 I New Then (2012), waarin hij samen met de dansers op zoek gaat naar de eigen artistieke identiteit en dans in haar puurste vorm. Het resulteerde in een fris, kleurrijk en optimistisch stuk op muziek van Van Morrison. Ingers oeuvre is onder meer onderscheiden met de Prijs van Verdienste door Stichting Dansersfonds ’79.


“I New Then getuigt van veel inventiviteit en de jonge dansers vullen hun rollen met echte persoonlijkheid.” De Telegraaf
 

Zoek door de 186 nieuwsberichten