Nieuws & Media > Kijktip: zondag 13-10 documentaire over NDT´s Van Opstal ...

Big

Kijktip: zondag 13-10 documentaire over NDT´s Van Opstal dansfamilie

10 Okt 2013

Myrthe (1987), Imre (1989), Marne (1990) en Xanthe (1992) van Opstal dansen alle vier bij Nederlands Dans Theater. De vier zijn door de camera gevolgd in het jaar dat de jongste, Xanthe, na haar stage bij NDT 2 een vaste aanstelling kreeg. Zo ontstond de unieke situatie dat alle Nederlandse dansers uit één Limburgs gezin kwamen.

Het resultaat is een prachtige documentaire over hun passie voor dans en het gezelschap waarin de onderlinge overeenkomsten maar ook de verschillen in beeld gebracht worden. Same Difference ging vorige week in première tijdens de Nederlandse Dansdagen en wordt zondag op televisie uitgezonden.

Bekijk de trailer.

Documentaire
Same Difference is een film van Manon Lichtveld en Bas Westerhof (Beat the Dutch Films) over vier leden uit één Nederlands gezin. De makers volgen een jaar lang één broer en drie zussen: Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal. De jongste, Xanthe, loopt stage bij het gezelschap en als ze gedurende het jaar wordt aangenomen ontstaat de unieke situatie dat alle Nederlandse dansers van het gezelschap uit één Venloos gezin komen. De documentaire brengt hun passie voor dans in beeld en laat zien waarom ze voor NDT kiezen. De film toont de onderlinge overeenkomsten: hun uiterlijk, motoriek, manier van praten en bewegen laten duidelijk zien dat zij familie van elkaar zijn. Maar het zijn de onderlinge verschillen die hen uniek maken en die ervoor hebben gezorgd dat zij allen een plek hebben veroverd aan de top van de danswereld.

"Een uniek gegeven. Alsof je vier broers een basisplek geeft bij FC Barcelona." - Dagblad De Limburger.
 

(c) Jochem Jurgens Familieportret Theatermaker oktober 2013
 

 

Zoek door de 186 nieuwsberichten