Nieuws & Media > NDT met Mariinsky Ballet en Orkest

Big

NDT met Mariinsky Ballet en Orkest

29 Aug 2013

Mariinsky van 15 t/m 17 november 2013 exclusief in Den Haag

Nederlands Dans Theater (NDT) werkt samen met het wereldberoemde Mariinsky uit Sint Petersburg. Meester-dirigent Valery Gergiev staat aan het hoofd van het oudste klassieke balletgezelschap ter wereld, het orkest - 200 man sterk - en de opera. Ter ere van deze unieke relatie en in het kader van het Nederland-Rusland jaar, is het Mariinksy op uitnodiging van NDT te gast in Den Haag. Op 15 november danst het Mariinsky Ballet het sprookje The Little Humpbacked Horse en op 16 en 17 november het choreografische meesterstuk Giselle. De balletten worden live begeleid door het Mariinsky Orkest, op 15 november onder leiding van Valery Gergiev.

Valery Gergiev (Moskou 1953) is sinds 1988 hoofddirigent en artistiek directeur van het Mariinsky Theater. Gergiev maakte zijn Nederlandse debuut in 1987 bij het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw Amsterdam. Een jaar later leidde hij vier concerten bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Die uitvoeringen leidden tot zijn benoeming als gastdirigent. Sindsdien wordt in Rotterdam jaarlijks het Gergiev Festival gehouden. In 2005 werd de meester legende benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vrijdag 15 november: Mariinsky Ballet en Orkest o.l.v. Valery Gergiev 
Het traditionele Russische sprookje The Little Humpbacked Horse, wordt opgevoerd in de choreografie van Alexei Ratmansky (2009). Het vertelt het verhaal van een gewone jongen Ivan, die als dank voor het oplossen van een mysterie een gebocheld paardje ontvangt. Het lelijke beestje blijkt speciale krachten te hebben en helpt Ivan om drie onmogelijke beproevingen van de hebzuchtige tsaar te doorstaan. Het ballet wordt muzikaal begeleid door het Mariinsky Orkest, dat onder leiding van Valery Gergiev de muziek van componist Rodion Shchedrin ten gehore brengt.

“In Alexei Ratmansky’s version of “The Little Humpbacked Horse,” the Mariinsky Ballet is positively frolicsome, fresh as a daisy, endearingly friendly, cute as can be, bubbling over with high spirits and even giggly.” THE NEW YORK TIMES

Bestel kaarten>

Zaterdag 16 en zondag 17 november: Giselle met Mariinsky Ballet en Orkest
Het eeuwenoude Romantische ballet Giselle (1841) is een universeel liefdesverhaal over het tragische lot van boerenmeisje Giselle, wiens hart gebroken wordt door haar geliefde edelman Albrecht. De titelrol wordt op 16 november vertolkt door prima ballerina Diana Vishneva.
“No company dances Giselle with more elegant refinement than the Mariinsky”
THE NEW YORK TIMES

Bestel kaarten >

 

NDT en Mariinsky Theater zijn vanuit artistieke aspiraties een samenwerking aangegaan. De klassieke traditie en internationale uitstraling van beide gezelschappen vullen elkaar goed aan. Deze zomer trad NDT 1 op in zowel het historische als het nieuwe Mariinsky Theater in St Petersburg. Een bijzonder waardevolle ervaring, aangezien balletsterren als Niinsky en Pavlova in dit theater groot geworden zijn. Nu vindt de uitwisseling andersom plaats. Het Mariinsky Ballet en Orkest is te gast in Den Haag om gedurende een weekend het Nederlandse publiek op Russische topballetten te trakteren. Beide gezelschappen zijn verheugd over de samenwerking die ook de komende jaren tot wederzijdse kruisbestuiving moet leiden. NDT is uiteraard op de hoogte van de kritische geluiden die te horen zijn rondom Russische politieke aangelegenheden. De keuze voor de samenwerking met Mariinsky is van artistieke aard. NDT is een cultureel productiehuis waar ruimte is voor alle artistieke en sociaal-maatschappelijke opvattingen. NDT gelooft boven alles in de zeggingskracht van dans en muziek, die prachtig naar voren komt in The Little Humpbacked Horse en Giselle. 

Photo Credit: N.Riezina

Zoek door de 185 nieuwsberichten