Nieuws & Media > NDT klaar voor grensverleggend seizoen 2013 - 2014

Big

NDT klaar voor grensverleggend seizoen 2013 - 2014

14 Aug 2013

Tien wereldpremières, tien internationaal vermaarde choreografen, 48 excellente dansers in acht eclectische programma’s. Meer dan honderd voorstellingen in het land, waarvan dertig thuis in het Haagse Lucent Danstheater, twee premières in Amsterdam en ten minste dertig voorstellingen wereldwijd. Een vierde talentvolle associate choreographer, spannende internationale verbindingen, met MOTUS II het clubcircuit in en veel, heel veel live muziek. NDT vervolgt in seizoen 2013 - 2014 zijn artistieke ontdekkingsreis.

Choreografen
Huischoreografen Sol Léon & Paul Lightfoot maken voor Programma III - dat in première gaat tijdens het Holland Dance Festival - nieuw werk in hun aangrijpende, grillige danstaal. De voorstelling wordt live begeleid door Holland Symfonia in Den Haag en Amsterdam. Ook de seizoensafsluiter ligt in handen van het gelauwerde duo: Programma V wordt begeleid door het wereldberoemde Kronos Quartet uit San Francisco. NDT 1 herneemt Skipping over Damaged Area in Programma II en NDT 2 Postscript in Programma B, met live uitgevoerde muziek van Philip Glass.
Voormalig huischoreograaf Jiři Kylián heeft ruim 100 balletten voor NDT gemaakt. Vanaf juli 2014 zal Kyliáns repertoire tijdelijk plaats maken voor een nieuwe generatie makers. Programma I is een ode aan zijn artistieke nalatenschap.
NDT werkt samen met associate choreographers Crystal Pite, Johan Inger en Alexander Ekman. Vanaf dit seizoen wordt de Duitse vernieuwer Marco Goecke aan dit rijtje toegevoegd. Goecke maakte eerder Nichts en Garbo Laughs voor het gezelschap. Dit seizoen zien we een nieuwe creatie van hem en videokunstenaar Jason Akira Somma in Programma III en herneemt NDT 2 Nichts in Programma A. Programma II toont nieuw werk van creatieve duizendpoot Ekman en een reprise van Pite’s melancholische Solo Echo. Inger tot slot, maakt na het succes van I New Then in 2012 een nieuw werk voor NDT 2 in Programma B.
Maar liefst drie gerenommeerde choreografen zijn dit seizoen bij NDT te gast. Programma IV staat in het teken van de Israëlisch-Britse Hofesh Shechter: voor het eerst worden Uprising en In Your Rooms door een ander gezelschap dan het zijne uitgevoerd. De stukken worden live begeleid met door Shechter gecomponeerde muziek. De Argentijnse Gabriela Carrizo experimenteert met de NDT 1 dansers in Programma II. Spanjaard Cayetano Soto maakt een nieuw ballet voor de dansers van NDT 2 in Programma A.

Internationaal
De NDT gezelschappen reizen dit seizoen met regelmaat af naar onder meer Los Angeles, Berkeley, Londen, Parijs en Hamburg. De internationale voetafdruk van NDT wordt nog geprononceerder door de samenwerking met het wereldberoemde Mariinsky in Sint Petersburg. Het Mariinsky Ballet, het oudste klassieke gezelschap ter wereld, treedt in november op in Den Haag om deze unieke en betekenisvolle relatie te vieren.

Talentontwikkeling
Zonder het ontwikkelen van het danstalent in NDT 2 is er geen excellent NDT 1; kweekvijver NDT 2 presenteert dit seizoen Programma’s A en B. Net zo belangrijk is het werken met aanstormende choreografen. In samenwerking met Korzo presenteren we in programma’s als Up&Coming, Here we live and now en Voorjaarsontwaken de choreografen van morgen, onder wie Jiři Pokorný, Menghan Lou en Imre & Marne van Opstal. NDT dansers presenteren eigen werk tijdens Switch ’14 en jong danstalent wordt in huis gehaald met de prestigieuze NDT Summer Intensive cursus.


Ontdek hier alle voorstellingen in seizoen 13/14!

Zoek door de 185 nieuwsberichten