Nieuws & Media > Nederlands Dans Theater dansers nemen het over

Big

Nederlands Dans Theater dansers nemen het over

14 Jan 2010

In de 22e editie van de jaarlijks terugkerende benefietvoorstelling ‘Switch; from dancer to choreographer’ nemen de dansers van het Nederlands Dans Theater het roer een avond over. Zij maken een avondvullende voorstelling die bestaat uit vijftien korte choreografieën, gemaakt door en voor de dansers zelf. De opbrengst van de avond gaat naar Stichting Kalinga, een stichting voor kansarme kinderen op de Filippijnen. De eenmalige voorstelling is te zien op zaterdag 23 januari, 19.30 uur in Lucent Danstheater, Den Haag.

De voorstelling van ‘Switch’10’ wordt volledig verzorgd door de dansers van het Nederlands Dans Theater I en II. Zij zorgen voor de choreografieën, het instuderen en het uitvoeren van de stukken. Vijftien dansers maken een kort dansstuk voor hun collega dansers, wat de voorstelling eigenzinnig en afwisselend maakt. Maar ook de gehele organisatie van de avond ligt in hun handen.De dansers zijn al maanden bezig met de voorbereidingen, op zowel organisatorisch vlak, het ontwerpen van de flyers,de financiering als artistiek vlak (kostuum- en lichtontwerp).

‘Switch’10’ is een kweekvijver voor choreografisch talent binnen het Nederlands Dans Theater. Al vele jaren krijgen de dansers in dit programma, wat voorheen de choreografie workshop heette, de kans om een eigen choreografie te maken. Dankzij de vorige edities hebben al verschillende dansers de kans gekregen om een eigen choreografie te maken voor het Nederlands Dans Theater. Recente voorbeelden hiervan zijn Lukáš Timulak en Fernando Hernando Magadan, dansers bij het Nederlands Dans Theater I. Zij maakten beiden een ballet voor TodaysArt 2009 (respectievelijk : Urtanz en Naked Ape). Maar ook Medhi Walerski en Alexander Ekman, voormalig dansers van het Nederlands Dans Theater, zijn ontdekt bij Switch. Walerski debuteerde in februari 2008 officieel als choreograaf met de ‘Mammatus’ (Nederlands Dans Theater II). Alexander Ekman debuteerde in 2006 met ‘Flockwork’ (Nederlands Dans Theater II) en is inmiddels een wereldwijd werkend choreograaf. Ekman presenteert in 2010 zijn derde stuk voor het Nederlands Dans Theater in het programma ‘True to II’ dat op 25 februari 2010 in wereldpremière gaat.

De opbrengst van de avond gaat dit jaar naar de door de dansers uitgekozen Stichting Kalinga. Zij bieden structurele hulp aan kansarme kinderen op de Filippijnen. Tijdens de voorstelling zijn er verschillende acties om geld in te zamelen voor dit goede doel. Voor meer informatie over Stichting Kalinga zie www.kalinga.nl

Na afloop van de voorstelling is er een afterparty met DJ en een band voor publiek en dansers in Studio 3 van het Lucent Danstheater.

Klik hier voor meer informatie over Switch '10.

Klik hier om kaarten te bestellen voor Switch '10.

Zoek door de 185 nieuwsberichten