Nieuws & Media > Historische hoogtepunten in nieuw programma Nederlands Da...

Big

Historische hoogtepunten in nieuw programma Nederlands Dans Theater I

14 Jan 2010

Waar Nederlands Dans Theater I met drie wereldpremières het heden presenteerde tijdens de feestelijke opening van het jubileumseizoen afgelopen oktober, komt nu het rijke verleden aan bod in het programma ‘Beyond Time’. Dit repriseprogramma bevat drie klassiekers: Psalmensymfonie (Ji??í Kylián, 1978), Soldatenmis (Ji??í Kylián, 1980) en Kleines Requiem (Hans van Manen, 1996); drie hoogtepunten uit de geschiedenis van Nederlands Dans Theater.

De première van ‘Beyond Time’ is op donderdag 4 februari, Lucent Danstheater, Den Haag. Daarna is er een tournee door Nederland tot en met 13 maart.

Psalmensymfonie (1978) - Ji??í Kylián

Psalmensymfonie  is gezet op het gelijknamige magistrale koorstuk van Igor Stravinski. Kylián’s choreografie op deze religieuze en geestdriftige compositie is humaan, lyrisch en spiritueel. De energie en dynamiek van de groep als collectief zet de toon waaruit het geloof in wat de mens bindt, in de menselijke geest en in zijn kracht doorklinkt.

Psalmensymfonie wordt gedanst door acht mannen en acht vrouwen. Kylián maakte dit ballet kort na Sinfonietta waarmee het gezelschap zijn grote internationale doorbraak beleefde. Ook Psalmensymfonie werd destijds lovend ontvangen.

Soldatenmis (1980) - Ji??í Kylián

Ji??í Kylián maakte deze choreografie in 1980 op de compositie van landgenoot Bohuslav Martinu, naast Jana?ek de grootste Tjechische componist van de 20ste eeuw. Hij componeerde Polní Mse (soldatenmis) aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog als een protest tegen de oorlog.

Soldatenmis is een krachtige requiem-dans met louter mannelijke dansers.

Kleines Requiem (1996) - Hans van Manen

Van Manen creëerde Kleines Requiem op drie delen van Henryk Mikolaj Górecki’s Kleines Requiem für eine Polka. Deze Poolse componist componeerde dit stuk in opdracht van het Holland Festival, waar het in 1993 in première ging.

Van Manen’s Kleines Requiem is een choreografie voor zeven dansers die verschillende facetten binnen menselijke relaties manifesteren.

Het stuk werd bij de première in 1996 onthaald als een van de hoogtepunten van van Manen’s imposante oeuvre.

‘Een meesterwerk om zo in te lijsten en een ereplaats te geven in het schatkamertje van het geheugen’ (Telegraaf, November 1996)

 

Klik hier voor de speellijst van Beyond Time.

Zoek door de 185 nieuwsberichten