Nieuws & Media > Holland Dance Festival viert 50 jaar Nederlands Dans Theater

Big

Holland Dance Festival viert 50 jaar Nederlands Dans Theater

29 Okt 2009

Van 28 oktober tot en met 15 november 2009 presenteert Dansstad Den Haag zich wereldwijd als middelpunt van de dans tijdens de 12e editie van het Holland Dance Festival, de grootste dansbiënnale van Nederland met 70 voorstellingen, meer dan 100 workshops en een dansparade met ruim 1200 amateurdansers. Holland Dance viert met dit festival het vijftigjarige bestaan van het Neerlands’ boegbeeld van de dans: het Nederlands Dans Theater. Naast een internationaal platform voor dans in al haar facetten wordt het festival dit keer een reünie van ex-dansers en oud-choreografen van over de gehele wereld die het Nederlands Dans Theater de afgelopen vijftig jaar heeft voortgebracht.

(Inter)nationale top

Na de feestelijke opening van het festival door het Nederlands Dans Theater I en II presenteert het Holland Dance Festival een ongekend aantal grote companies: Hubbard Street Dance Company, de voormalige company van Jim Vincent, presenteert niet alleen werk van Vincent zelf, maar ook choreografieën van Alejandro Cerrudo, Jorma Elo en Nacho Duato. Deze laatste kan natuurlijk niet ontbreken in Den Haag en is aanwezig met zijn Compañia Nacional de Danza, dat de twee bijzondere werken ‘Arenal’ (live begeleid door de Spaanse zangeres Maria del Mar Bonet) en ‘Herrumbre’ brengt. Natuurlijk keert Batsheva Dance Company van Ohad Naharin terug, dit maal inclusief de jonge garde van het Batsheva Dance Ensemble. Ook het Cullberg Ballet strijkt neer in Den Haag, met de laatst gecreëerde choreografie van Johan Inger in zijn hoedanigheid als artistiek leider van het Zweedse gezelschap: ‘Position of Elsewhere’. Dana Caspersen presenteert de nieuwste Forsythe Company production: ‘Radio Mythic Theater’.

Reünie

Ook in Theater aan het Spui is het een komen en gaan van ex-dansers van het Nederlands Dans Theater: Lionel Hoche heeft zijn eigen compagnie in Parijs en presenteert eigen werk, het absurdistische en humoristische ‘PAN!’. Leigh Warren en dancers nemen live musici mee voor het avondvullende ‘Impulse / Shimmer’ en Catherine Allard geeft een voorproefje van de danstalenten voor de toekomst; zij laat de jonge garde van IT Dansa een feestelijke collage dansen van Stijn Celis, Rafael Bonachela en Alexander Ekman.

Bijzondere ontmoetingen

Het Nederlands Dans Theater en Korzo productiehuis voor dans vormen de stevige fundamenten van Dansstad Den Haag en in bredere zin van de dans in Nederland. Vandaar dat het tijd is voor een cadeau van Korzo voor de 50-jarige jubilaris: ‘Present of Past’ viert de bijzondere ontmoeting tussen de danser van het NDT en de Korzo choreograaf. Philip Taylor, Tessa Cooke, Martino Müller, Pedro Goucha, Joeri Dubbe en anderen creëren een ode aan hun roots. Ook presenteert Korzo5hoog de premières van Cora Bos-Kroese/C-scope, ‘EX::POSED’ en de complete trilogie van Václav Kuneš ‘Small Hour’, waarvan de eerste twee delen al bejubeld werden door de pers.

Dat Sabine Kupferberg en Michael Schumacher een instant ‘klik’ hadden, bleek al uit de uiterst succesvolle Holland Dance Productie ‘Last touch First’, die zij samen met Jirí Kylián creëerden. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven; samen zijn zij te zien in hun nieuwe theatrale duet ‘Queen Lear’.

Tijdens een drietal talkshows onder leiding van Tv-persoonlijkheid Chazia Mourali geven NDT-iconen van toen en nu ‘carte blanche’ en verhalen over het leven als danser en choreograaf. De talkshows hebben allen een afzonderlijk thema en wisselende gasten: zowel de beginjaren als het vergaren van wereldfaam in de jaren ’70 en de huidige status quo komen uitgebreid aan bod. Prominente (ex) dansers en choreografen zijn te gast in Theater Diligentia, waaronder Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Amateurkunst & Educatie

Het Holland Dance Festival biedt naast een podium voor de professionals ook een plek aan dansliefhebbers om zelf met dans aan de slag te gaan. Tijdens het festival vinden meer dan 100 dansworkshops plaats voor dansers op ieder niveau: van kennismaking tot vergevorderd van jong tot  oud. Op zondag 1 november vindt voor de vijfde maal de Dansparade plaats: een kleurrijke stoet van ruim 1200 amateurdansers, die al dansend anderhalve kilometer door het centrum van Den Haag afleggen, gevolgd door een grootse finale op het Spuiplein (een creatie van Choreograaf Thom Stuart - De Dutch Don’t Dance Division).

Info, volledig programma, tickets en het laatste festivalnieuws: hollanddancefestival.com

Zoek door de 185 nieuwsberichten