Nederlands Dans Theater

Marker_icon_active Toekomstige voorstellingen
Marker_icon_noborder Eerdere voorstellingen

NDT in het buitenland

Het verhaal van NDT in het buitenland kan niet anders dan beginnen met de woorden van Jiří Kylián, die hij in 1978 schreef bij zijn memorabele ballet Sinfonietta waarmee NDT destijds internationaal doorbrak. Het luidde het begin in van NDT’s reputatie als wereldberoemd dansgezelschap. Een reputatie die het tot op de dag van vandaag nog steeds heeft.

 
Sinfonietta is wellicht mijn meest spontane werk - niet met opzet, maar door de extreem beperkte tijd en omstandigheden waarin het gecreëerd werd. Het gezelschap was op drift en had geen welomlijnde plannen voor de toekomst. Er heerste onrust onder de dansers. In deze periode kreeg ik een telefoontje van Joseph Wishy, indertijd directeur van het Charleston Festival, die mij vroeg of ik ooit van een componist met de naam Janácek gehoord had. Ik antwoordde dat ik zijn werk altijd al heb willen gebruiken, maar daar nooit de moed toe had, omdat die taak tezeer vervuld leek van verantwoordelijkheid jegens zijn muziek, waarnaar iedere bezoeker van ons huis gedwongen werd te luisteren. Mijn lijf en leden zijn ermee doordrenkt. Ik kreeg het advies niet in te gaan op het aanbod om deze choreografie te maken voor het Charleston Festival, omdat de produktietijd die ons ter beschikking stond zwaar beperkt zou zijn. Geprikkeld door zin voor avontuur en omdat ik voelde dat de tijd rijp was - zei ik ja. Walter Nobbe, de ontwerper voor dit stuk, hield mijn hand vast toen ik de beslissing nam, om blijk te geven van zijn steun. We waren verkocht aan de duivel - nu moesten we het waarmaken. We repeteerden tijdens een toernee door Israël, van de dansers werd gevraagd om over te werken en zelf maakte ik onmogelijke uren - en we maakten het waar. Het resultaat weerspiegelt zeker de spontaniteit waarmee het werd gecreëerd, beheerst door het tijdgebrek en het gevoel te moeten koorddansen. Niettemin was het resultaat heel opmerkelijk. Het publiek dat de première in Charleston bijwoonde heeft het slot van de muziek niet gehoord, omdat ze al bovenop hun stoelen stonden te juichen, terwijl ze hun programmaboekjes in de lucht gooiden. Dit was het moment waarop het gezelschap uit zijn depressie werd gesleept; dit werk, waarvan eenvoud een van de belangrijkste kenmerken is, werd een hoeksteen van het repertoire van het Nederlands Dans Theater en opende nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van het gezelschap. (Jiří Kylián)
 
Sinds deze fameuze international doorbraak in 1978 is NDT niet meer weg te denken van het wereldtoneel. Het gezelschap heeft in de afgelopen decennia een trouw publiek opgebouwd van Londen, New York, Madrid tot Singapore. Van de 150 voorstellingen die NDT jaarlijks geeft, vindt de helft in het buitenland plaats.
 
The widely lauded group, which was here for the Singapore Arts Festival, has garnered quite a following among Singapore Audiences. (Singapore Times)