Mensen > Choreografen > Natalia Horečna

Profile

Natalia Horečna

Iedereen Choreografen
Werkervaring:

Natalia Horečna is danseres en choreografe. Zij werd geboren in Slowakije (Bratislava, 26 oktober 1976). Horečna volgde haar dansopleiding van 1987 tot 1994 aan het Conservatorium van Bratislava. Op 17 jarige leeftijd won zij een balletcompetitie in Lausanne en benutte het geld dat zij daarmee won voor de dansopleiding aan het Conservatorium van Hamburg. Na een jaar aan het Conservatorium bemachtigde zij in 1995 een plaats bij het dansgezelschap van John Neumeier, Hamburg Ballett, waar zij gaandeweg bevorderd werd tot soliste en tot 2003 danste. Een greep uit haar grote rollen: ‘Circe’ in de Odyssee; ‘Manon Lescaut’; ‘Black pas de deux’ in Lady with Kamelias; een duet in Magnificat ‘Agnus Dei’ (oorspronkelijk gecreëerd voor Silvie Guiellem), ‘2 big swans’ en de ‘butterfly solo’ in het Zwanenmeer, ‘Eleonora’ in Nijinski en nog veel meer.

Na jaren klassieke dans vertrok Horečna voor de moderne dans naar Nederland. Van 2003 tot 2006 danste zij bij Scapino Ballet in Rotterdam. In 2006 werd zij door de toenmalige artistiek directeur van Nederlands Dans Theater, Anders Hellström, gevraagd auditie te komen doen voor NDT1. In augustus 2006 trad zij toe tot NDT1 waar zij tot augustus 2012 danst. Vanaf augustus 2012 legt Horečna zich full time toe op haar (tweede) carrière als choreograaf. Tijdens haar danscarrière in de moderne dans danste zij vele rollen in stukken van wereldberoemde choreografen zoals Jiří Kylián, Sol León en Paul Lightfoot, William Forsythe, Mats Ek, Wayne McGregor, Ed Wubbe, Sjoerd Vreugtenhil, Jacopo Godani, Jiri Bubenicek en vele anderen.

Horečna creëerde haar eerste choreografie bij NDT in 2007: Lullaby of little soldiers. In 2008 volgde My broken self (NDT) en in 2009 Lie lies (een Korzo productie). In samenwerking met Theater de Regentes in Den Haag maakte ze As if it happened (voor UpComing Choreographers 2010 van NDT). In 2010 creëerde zij Pollice Verso en Day (NDT).

In 2011 maakte zij Funeral purgatorial, in de zomer 2011 gevolgd door The night (voor dansstudenten van de Summercourse van NDT).

In 2012 creëerde zij Dressed Up in Tissue Paper voor de solisten van het Nationaal Jeugd Ballett van Hamburg Ballett en voor de eerste solisten van Hamburg Ballett Not Without My Head.  Voor Chemnitz Ballett maakte zij in het voorjaar van 2012 Gloomy Triptych on Pink.
In augustus 2012 vond de première plaats van haar choreografie Spat Upon, gemaakt voor NDT Summer Intensive. Op 15 september 2012 was de première van Horečna’s choreografie voor de film ''Spiral Netty'' in samenwerking met Pierre Bokma en Karin Post, voor museum Lakenhal. 
Onlangs is ze vernoemd door "Tanz Jahrbuch 2012” tot een van de choreografen van het jaar. 

In november 2012 maakte ze een premiere voor het Ballet van Graz.

In de tussentijd (november 2012) is Natalia uitgenodigd door Koningin Beatrix voor het staatsbanket, ter ere van de Slowakijse president Ivan Gasparovic.

Recent maakte Horečna een ballet voor Graz (Firebird). In de nabije toekomst zal Horečna balletten voor het Ballet of Kiel, Chemnitz, Innsbruck Ballet, Fins Nationaal Ballet en voor NDT2 maken (Up and Coming Choreographers, opening Festival Cadance). Ook maakt ze een nieuwe creatie voor Summer Course in Antwerpen en een nieuwe creatie voor het Vienna State Theatre/ the big house (in triple bill met William Forsyth).

Home