News & Media > Premiere documentary on Dutch 'dancefamily' Van Opstal

Big

Premiere documentary on Dutch 'dancefamily' Van Opstal

02 Oct 2013

 

Op zondag 6 oktober om 15.15 uur gaat de documentaire Same Difference over het Limburgse dansgezin Van Opstal in première in Lumière Cinema Maastricht, tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. 

De documentaire verhaalt over dochters Xanthe, Imre en Myrthe en zoon Marne die alle vier voor een danscarrière kozen en nu bij een van de hoogst aangeschreven dansgezelschappen van Nederland dansen: het Nederlands Dans Theater (NDT). De documentaire gaat in aanwezigheid van de voltallige familie Van Opstal in première tijdens de Nederlandse Dansdagen. Niet geheel toevallig, want alle kinderen hebben tijdens hun vooropleiding dans in Venlo ook in verschillende dansprojecten van de Nederlandse Dansdagen gestaan.

Documentaire
Same Difference is een film van Manon Lichtveld en Bas Westerhof (Beat the Dutch Films) over vier leden uit één Nederlands gezin. De makers volgen een jaar lang één broer en drie zussen: Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal. De jongste, Xanthe, loopt stage bij het gezelschap en als ze gedurende het jaar wordt aangenomen ontstaat de unieke situatie dat alle Nederlandse dansers van het gezelschap uit één Venloos gezin komen. De documentaire brengt hun passie voor dans in beeld en laat zien waarom ze alle vier voor het NDT kiezen. De film toont de onderlinge overeenkomsten Hun uiterlijk, motoriek, manier van praten en bewegen laten duidelijk zien dat zij familie van elkaar zijn. Maar het zijn juist hun onderlinge verschillen die hen alle vier zo uniek maken en die er voor hebben gezorgd dat zij allen een plek hebben veroverd aan de top van de danswereld.

De documentaire is eenmalig te zien in de bioscoop. De NTR zendt de film uit op 13 oktober om 13.00 uur op Ned 2. De herhaling is op 14 oktober om 00.05 uur op Ned 2. 

Bekijk hier de trailer!

 

 

Search through 133 news items