Nederlands Dans Theater > Field Days

Field Days

In 1984 haalde choreograaf William Forsythe de Amerikaanse danseres en choreografe Amanda Miller naar Ballett Frankfurt, waar hij in die tijd artistiek directeur was. Ze bleef bij dit gezelschap werkzaam, waarna zij in 1992 de dansgroep ‘Pretty Ugly’ oprichtte. In 1997 kreeg haar gezelschap een thuisbasis in Freiburg en kreeg het de naam Ballett Freiburg Pretty Ugly. Inmiddels gevestigd in Keulen (Pretty Ugly Dance Köln), timmert Amanda Miller nog steeds flink aan de weg met haar zeven dansers tellende gezelschap.

Buiten haar eigen groep, creëert Miller balletten bij gezelschappen overal ter wereld, onder meer voor Frankfurt Ballet, het London Contemporary Dance Theatre, de BatSheva Dance Company, het Balletto di Toscana, het Gulbenkian Ballet, het Ballet du Grand Théâtre de Genève en het Züricher Ballet. Daarnaast heeft ze in Japan het gezelschap ‘Yummi Dance’ opgericht. In 2004 startte zij het fonds ‘Art for Tibet’, waarmee zij geld inzamelt voor mensen en projecten in Tibet.

Amanda Miller is een vernieuwende choreografe die in haar danstaal verschillende stijlen naar voren laat komen en altijd op zoek is naar nieuwe invalshoeken. Hierbij laat ze zich graag inspireren door muziek en andere kunstvormen zoals literatuur. In 2004 won zij de Zwaan voor beste dansproductie met het ballet Four for Nothing, dat zij maakte voor Scapino Ballet in Rotterdam. De jury prees de ‘perfecte combinatie van dans en ontregelende tekst’ in dit ballet. In ‘Entwine’ brengt Amanda Miller nieuw werk voor Nederlands Dans Theater I.

Wereldpremiere

3 februari 2011, Lucent Danstheater, Den Haag.

Choreograaf

Amanda Miller

Additionele Credits

Muziek: Fred Frith (nieuwe compositie)

Kostuums ontwerp: Amanda Miller, Nicole Rauscher

Textiel ontwerp: Nicole Rauscher (tillett/ rauscher.com)

Licht ontwerp: Amanda Miller

Technische realisatie licht: Jeroen Cool