Nederlands Dans Theater > Of Any if And

Of Any if And

Of Any If And, een postmodern ballet van de Amerikaan William Forsythe, werd oorspronkelijk gecreëerd voor Ballett Frankfurt in 1995. Tien jaar later ging het ballet voor Nederlands Dans Theater in première en in het seizoen 2010-2011 mogen de dansers van Nederlands Dans Theater I zich er weer in vastbijten.

In Of Any If And dansen een man en een vrouw met messcherpe, krachtige en complexe bewegingen op de heftige muziek van Thom Willems. Op de achtergrond spreken twee andere dansers raadselachtige teksten en uit de lucht verschijnen onsamenhangende, intrigerende woorden. Het beneemt u de adem en zorgt ervoor dat u op het puntje van uw stoel komt te zitten.

William Forsythe, artistiek directeur van The Forsythe Company in Duitsland, is al vele jaren een gerenommeerd vernieuwend choreograaf en een belangrijke gastchoreograaf van Nederlands Dans Theater. Hij maakte voor ons gezelschap onder andere Say Bye Bye (1980) en Four Point Counter (1995). Daarnaast voerde Nederlands Dans Theater I Enemy in the Figure, Quintet, Duo en Trio uit.

'Taal en beweging stonden nog nooit zo dicht bij elkaar’. Trouw, 10-10-2005.

Wereldpremiere

27 mei 1995, Ballett Frankfurt, Duitsland. <br> Nederlandse première: 6 oktober 2005, Lucent Danstheater, Den Haag.

Choreograaf

William Forsythe

Additionele Credits

Muziek: Thom Willems